DünyaManşet

Yeşiller’den Macaristan’ın medya yasasına tepki

0

Avrupa Parlamentosu oturumlarına dün Yeşiller Grubu’nun sert protestoları damga vurdu.

Avrupa Birliği dönem başkanlığı görevini yürüten Macaristan Başbakanı Victor Orban’ın Avrupa parlamentosunda yaptığı konuşma sırasında Yeşiller Grubu sansüre uğrayan Macar gazetelerinin sansürlenmiş halini gösteren panolarla protesto ettiler.

Macar parlamentosu çarşamba günü tartışmalı bir medya yasasını kabul etti. Yeni yasaya göre devlet medya kuruluşlarını geniş bir şekilde kontrol edebilecek ve ceza uygulayabilecek.

Yasa tasarısı ile ilgili kaygılarını daha önce defalarca dile getiren Yeşiller, Avrupa Konseyi’ne ve Avrupa Birliği Komisyonu’na çağrıda bulunarak yasayı tasarıyı geri alması konusunda Macar Hükümetine  baskı uygulanmasını talep etmişti.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu eşbaşkanı Rebecca Harms verdiği demeçte olayı skandal olarak niteledi ve yasanın Avrupa’nın antidemokratik geçmişini hatırlattığını söyledi. Harms, yasa taslağının basın özgürlüğünü hiçe sayarak Avrupa ortak değerleri ve Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu ile çeliştiğine dikkat çekti.

Yeşiller grubu eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit ise Baroso’yu Macaristan medya yasasına konusunda derhal göreve çağırarak AB Sözleşmessinin 7. maddesi gereğince Macaristan için işlem yapılması talebinde bulundu. Açıklamada Cohn – Bendit Yeşillerin Macaristan’da basın özgürlüğünün takipçisi olacaklarını söyledi.

Yeni Macar medya yasası geçtiğimiz haftadan beri yoğun protesto gösterilerine sahne oluyor.

İlgili haber: Macaristan’a Türkiye’ye benzeme uyarısı

Geçen cuma günü facebook üzerinden ” Macaristan basın özgürlüğü için 1 milyon insan” olarak örgütlenen sivil girişim Demir Perdenin yıkılışından beri en büyük kitle eylemini gerçekleştirmişti.Pazartesi günü de Macaristan’ın en etkili gazetelerinden Népszabadság baş sayfasında sadece “Macaristan’da basın özgürlüğü ortadan kalktı” cümlesinin Avrupa Birliği’nin 22 resmi diline çevrilmiş haliyle çıkmıştı. (Yeşil Gazete-Guardian)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.