DoğaManşet

TEMA : “Doğaya zarar veren tüm HES’lere karşıyız”

0

Karadeniz İsyandadır Platformu’nun (KİP) 14 Ocak’ta gerçekleştirdiği ve çevre örgütü TEMA hakkında ciddi suçlamalarda bulunduğu basın açıklamasına (haberin linki için tıklayınız) TEMA’dan cevap geldi. “Son günlerde internet ortamında yayınlanan çeşitli konulara açıklık getirmek üzere” hazırlanan bilgi notunda TEMA’nın çevre mücadelesi örneklerle anlatılırken KİP açıklamasında dile getirilen iddialara da yanıt verildi.

İki buçuk sayfa uzunluğundaki açıklamanın ilk yarım sayfasında TEMA’nın Türkiye’de çevre hareketinin hiç yaygın olmadığı yıllarda Türkiye’de bu konuda öncülük ettiği belirtiliyor ve tüm Türkiye’yi kapsayan bir doğa koruma çemberi kurduğu iddia ediliyor.

Açıklamanın devamındaTEMA’nın 1995-2005 yılları arasında TBMM’de kabulüne büyük katkı sağladığı belirtilen çeşitli çevre koruma kanunlarından bahsediliyor ve vakfın Su Meclisi kurucularından olduğunun altı çiziliyor. Ayrıca TEMA gönüllülerinin vakfın Mütevelli Heyeti’nde 2 temsilciyle her yıl yenilenen seçimlerle temsil edildiği belirtilerek TEMA’nın aldığı kararların demokrasi ve temsiliyet boyutlarına vurgu yapıyor. Ancak sayılarının 400.000’den fazla olduğu belirtilen gönüllülerin, 40 kişilik Mütevelli heyeti ve çoğunluğu mütevelli heyeti üyelerinden seçilen 7 kişilik Yönetim Kurulu’ndaki temsiliyetlerinin seçilen 2 kişiyle ne derece sağlıklı biçimde sağlanabildiği konusunda detaya girilmiyor.

“TEMA Vakfı doğaya zarar veren tüm HES projelerine karşıdır”

Karadeniz İsyandadır Platformu’nun açıklamasının merkezinde yer alan “TEMA’nın Hidroelektrik Santraller (HES) konusunda net bir duruşunun olmadığı, hatta destekleyici açıklamalarda bulunduğu” suçlaması ise TEMA’nın bilgi notunda yalanlanıyor : TEMA’nın HES’lere karşı kökten bir itirazı olmasa da Türkiye’de mevcut HES’lerin yapılış şekli ve süreçleri ‘endişe verici’ olarak tanımlanıyor. (“TEMA Vakfı’nın enerji konusundaki görüşleri son derece açık ve nettir […] ülkemizin ihtiyacı olan enerjinin karşılanması ve bu konuda dışa bağımsızlığın azaltılması acil ve çözülmesi gereken bir sorundur” […] mevcut yöntem ve uygulamalar ile inşa edilen nehir tipi HES’ler bu halleriyle endişe vericidir”)

TEMA’nın karşı çıkılmasında etkin ve doğrudan rol oynadığı HES projelerinden örnekler verilerek devam edilen açıklamada TEMA tarafından suyun bir kaynak değil bir varlık olarak görüldüğünün altı çiziliyor. HES konusunda TEMA Bilim Kurulu tarafından hazırlanan bir raporun iktidar, muhalefet ve cumhurbaşkanı gibi tüm ilgili kurumlara gönderildiğinin belirtildiği açıklamada, raporun temel hatlarından bahsedilmiyor. Diğer yandan yaşanan sorunların temel nedeninin projelerin bölge halkları ve STK’lara danışılmadan hazırlanması, insan-flora-fauna su ihtiyaçlarının belirlenmemesi ve havza yönetiminin bütüncül ele alınmaması olduğu belirtiliyor. Projelerin bu haliyle yapımına devam edilmesinin geri dönülemez felaketlere neden olabileceğinin altı çiziliyor.

KİP açıklamasındaki en ağır iddialardan biri de Loç Vadisi’ndeki HES projesini yürüyen ORYA Enerji ‘nin sahibinin TEMA Mütevelli Heyeti üyesi Orhan Yavuz olduğu idi. TEMA’nın açıklamasında bu iddia doğrulanıyor, fakat TEMA’nın aldığı kararlarda bunun bir etkisi olmadığının, nitekim kısa süre önce de TEMA’nın Loç Vadisi’ndeki HES katliamına karşı olduğunun açıklandığının altı çiziliyor.

Gündeme getirilen diğer bir iddia olan “TEMA – RevanSu ortaklığı” hakkında da bunun belirtilen şirketin TEMA logosunu kullanması karşılığında vakfa bağış yapması ve TEMA’nın da şirketten aldığı su analizlerini düzenli olarak analiz ettirmesiyle sınırlı bir işbirliği olduğu belirtilerek “TEMA RevanSu’ya ortak değildir” deniyor.

Açıklamanın geri kalanında TEMA’nın mevcut gündemi ve çevre koruma mücadelesinden örnekler veriliyor. KİP tarafından gündeme getirilen “TEMA, mevcut siyasal sistemin kendi muhalefetini yaratma ihtiyacından doğmuş bir Truva atıdır” suçlamasına doğrudan bir cevap verilmese de açıklamada verilen örneklerle bu iddianın asla kabul edilmediği dolaylı olarak belirtiliyor. Son olarak, KİP’in TEMA’yla asla yan yana gelmeyeceği açıklamasına da “TEMA gerek tek başına, gerekse bu konuda mücadele eden kişi ve kurumlarla birlikte doğa için çalışmaya inançla devam edecektir” diyerek cevap veriliyor.

Açıklamanın tamamına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.