Dünya

Prens Charles Hindistan’da Ekoköy Kuruyor

0

Türkiye’de “Milyoner” ismiyle gösterilen ve 2008 yılında en iyi film Oscar ödülünü alan Slumdog Millionaire filmini izlediğinden beri Hindistan’daki yoksullukla mücadeleye katkıda bulunmak istediği belirtilen Birleşik Krallık Wales prensi Charles’ın Hindistan’da bir ekoköy kurulması için çalışmalara başladığı öğrenildi.

Bangalor veya Kolkota bölgesinde inşa edilecek olan ekoköy toplam 15.000 yoksulu barındıracak ve bünyesinde okullar, atölyeler ve küçük ölçekli işyerleri de bulunacak. Toplam 100 dönümlük bir araziyi kapsaması beklenen ekoköyde yağmur suyunu toplayan entegre ağaç ve çatı sistemleri, permakültür ilkeleri ışığında tasarlanan kanalizasyon ve atık kontrol sistemleri gibi birçok öğreyi de barındıracak. Ekoköyün inşasına 2011 sonbaharında başlanması bekleniyor

Prens Charles bugünlerde çalışmalarına başlanan İngiltere’nin Dorset bölgesindeki Poundbury Ekoköyü’nün de tasarımcıları arasındaydı.

Prens Charles’ın ekoköyler konusunda başka projeleri de bulunuyor. İngiliz petrol devi BP’nin eski bir petrol rafinerisinin bulunduğu Neath Port Talbot bölgesinde de yapımının 20 yıl süreceği tahmin edilen, tamamlandığında “Coed Darcy” olarak adlandırılacak ekoköy toplam 4.000 evden oluşacak. Projede bugünlerde zemin çalışmalarına başlandı. Prensin kurucusu olduğu “The Prince’s Foundation” vakfı, BP ve Neath Port Talbot Bölge Meclisi’nin işbirliğiyle yürütülen projede ulaşımda yayalara öncelik verecek bir sistemin geliştirileceği ve yerleşimde yeşil alanlara geniş yer ayrılacağı belirtiliyor.

Ekoköyler konusunda deneyimli isim ve uzmanlar ise bu projeye temkinli yaklaşıyor. 4.000 evlik bir projenin ekoköylerin çekirdeğini oluşturan doğrudan sosyal ilişkiler ve “topluluk” kavramıyla örtüşmesinin çok zor olduğu belirtiliyor. Projede yenilenebilir ve yerel enerji üretimden şimdilik bahsedilmemesi de kafalarda soru işaretleri uyandırıyor. Bölgenin sakinlerinden biri “Burada bir ekoköy olacak diyorlar ama bence bu kocaman bir toplu konut projesinden başka bir şey değil” diyerek kuşkularını ifade ediyor.

(Yeşil Gazete, Ecorazzi.com)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.