ManşetSivil Toplum

Oi Va Voi konserinde Babylon baskısı

0

Dünyaca ünlü, Türkiye’de de beğenilerek takip edilen Oi Va Voi müzik grubu İstanbul’da bir konserler dizisi gerçekleştiriyor. Oi Va Voi;  19, 20, 21 Ocak tarihlerinde Babylon’da sahne alıyor.

Bilet almak üzere Babylon’un internet sitesine girildiğinde ise şöyle bir uyarı ile karşılaşılıyor: “Organizasyon şirketi, etkinlik için uygun görmediği kişileri bilet bedelini iade etmek koşuluyla etkinlik mekanına almama hakkına sahiptir.”

Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi, TBMM’de görüşülmekte olan “Ayrımcılık ile Mücadele ve Eşitlik Kurumu Yasası”. Yasalaştığı taktirde, tüzel, gerçek, kamusal ya da özel kişilerin herhangi bir meşrulaştırılamayan nedenle ayrımcılık yapması tamamen yasaklanacak. İnsanlar; ırkları, cinsiyetleri, etnik kökenleri, cinsel yönelimleri, fiziksel ya da zihinsel engelleri, kılık kıyafetleri, kiloları, vb. nedenler ile hiçbir hizmetten, yaşam alanından dışlanamayacaklar. Meşrulaştırılabilen ayrımcı uygulamalar ise ancak yasa ile ve yargı denetiminde düzenlenebilecek.

Böylece, birilerinin başka birilerini “uygun görmediği” için kendisini yasa yerine koyup, tamamen keyfi ve kendi çıkarına nedenler ile insan onuruna bağdaşmayacak yollara başvurması engellenmeye çalışılacak. Babylon örneğine geri dönersek, bu kültür sanat yuvası da bu kanuna tabi olacak. Babylon, ancak meydana gelmiş ve ceza hukukuna göre suç özelliği taşıyan olaylar nedeniyle birilerini konserlerine almayabilecek. Bu da, yasal yükümlülükler çerçevesinde gerçekleşecek.

Tabii yasa Babylon’u da koruyacak. Örneğin herhangi bir gerçek, tüzel, kamusal ya da özel kişi, “uygun görmediği için” Babylon’u mekanından etmeye kalkarsa, ya da örneğin ona bir hizmeti  (elektrik, su, yol, posta, vb.) sağlamayacağını açıklarsa, bunu yapamayacak.

Anımsamak gerekirse, son Tophane saldırıları sırasında kültür sanat camiası haklı olarak ayağa kalkmıştı. Bazı Tophaneliler’in, kendilerince “uygun görmedikleri” kişileri ve mekanları Tophane’ye almama girişimi gündemde oldukça uzun yer tutmuştu. Tophane’deki bu ayrımcı tutuma karşı verilen tepkinin benzerini, Babylon’a da göstermek olası. Çünkü üniformaları ve tarzları farklı olsa da, tutumları aynı: Ayrımcılığa çanak tutan yasadışı keyfilik.

(Murat Köylü)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.