Kadın

Kongolu kadınlar yine toplu tecavüz kurbanı

0

Tecavüze uğrayan kadınlardan biri ve BM raporunda kaynak gösterilen kişiler, Üsteğmen Kibibi Mutware’yi 1 Ocak günü Fizi yöresinde girişilen tecavüz olaylarına karışmakla suçladı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde daha önce de birçok toplu tecavüz olayları meydana gelmişti ama bu olayın, ordunun karıştığı en büyük olay olduğu belirtiliyor.

Üsteğmen Kibibi Mutware hakkındaki suçlamaları reddediyor; söz konusu kente baskın düzenleyen askerlerin emirlere uymadıklarını savunuyor.

Bir kadın için iki erkek arasında başlayan sıradan bir kavganın büyümesiyle, bir grup askerin Fizi halkına karşı zalimce saldırıya giriştikleri anlatılıyor.

Fizi hastanesi müdürü Dr. Faise Chacha ve Medecins Sans Frontieres (Sınır Tanımayan Doktorlar) örgütü, şimdiye dek tecavüze uğramış 51 kadının kendilerine başvurduğunu; saldırı sırasında kaçmış olan kadınlar yavaş yavaş evlerine dönmeye başladıklarından, sayının artmasının beklendiğini açıkladılar.

Kongo ordusu daha önce de insan haklarını çiğnemekle suçlanmıştı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki önceki cinsel tecavüz olaylarında olduğu gibi, bu kez de, mağdurların, eşleri ya da ailelerince terkedilmemek için yaşadıklarını gizli tutacaklarına inanılıyor.

Söz konusu kadınlardan biri, BBC’ye yaşadıkları anlatırken, “Dört çocuğumun önünde tecavüz ettiler bana. Büyük utanç içindeyim. Yolda birbirleriyle konuşan iki üç kişi gördüğümde, aslında öyle olmasa bile, benim hakkımda konuştuklarını sanıyorum.” dedi. (BBC)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.