EnerjiManşet

Total’den “total” doğa yıkımı!

0

Fransa’nın güneydoğusu için “yılın olayı” bu olacak gibi gözüküyor. Gezegen üzerindeki petrolün azalması üzerine yeni enerji arayışları içindeki Total, Fransa’nın Montpellier kenti yakınlarında kaya gazı ve kaya petrolü yatağı bulmayı umuyor.

Sorun şu ki bu enerji kaynaklarını yeryüzüne çıkartmak için kullanılan yöntem doğa için tam bir yıkım. Teknik, yerin 2000 metre altındaki kayalarda hapsolmuş gazın yukarı çıkartılması için büyük bir basınçla kayanın içine pompalanacak bir sıvı sayesinde çatlaklar yaratmak üzerine kurulu. Bu “mini-depremleri” yaratabilmek için üç bileşene ihtiyaç var: Çok büyük miktarda (15 000 – 20 000 m3 arasında) su, kayaya saldırması için 500’den fazla kimyasal ürün ve yaratılan çatlakların kapanmasını önlemek için mikro bilyeler. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu tür fosil yakıtın çıkartılmasının faturası korkunç oldu çünkü kimyasal ürünlerle yüklenen su yeraltı suyuna karıştı ve çevredeki şehirlerin içme suyu kaynaklarında ciddi kirlenmeye neden oldu. Buna yaşanan hava kirliliği, manzaranın bozulması ve doğal alanların tahribi de eklendi. Hükümet, kimseye danışmadan ve bilgi vermeden bu yöntemin kullanıldığı aramalar için aralarında Total’in de bulunduğu bazı Fransız ve Amerikan şirketlerine izin satmış durumda.

Nant, Montpellier ve Nîmes arasında kalan üçgenin kaya petrolü açısından zengin olduğu sanılıyor. Europe Ecologie’nin bölge sorumlusu Jean-Louis Roumégas tehlikeye şu sözlerle dikkat çekiyor: “Bir buldular mı, Montpellier için felaket olur.”

Yerel ekolojist örgütlerin oluşturduğu bir platform kaya petrolü üretim yönteminin durdurulması için harekete geçmiş durumda. Fransa Yeşiller Partisi (Europe Ecologie – Les Verts) de platformun bir bileşeni olarak mücadeleye destek veriyor. Partinin internet sayfasından basın açıklamasına (Fransızca) ve imza kampanyasına ulaşabilirsiniz.

http://montpellier.europe-ecologie.net/2011/01/12/petition-contre-lexploitation-des-gaz-de-schiste/

(Direct Montpellier gazetesinden ve EELV internet sayfasından derlenmiştir.)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.