Ekoloji

Yasa dışı trol avına Greenpeace baskını

0

Greenpeace trol teknelerine karşı eylem yaptı. Bu sabaha karşı, yasa dışı trol avcılığı yapan teknelerden birini Sarayburnu açıklarında yakalayan iki Greenpeace botunda bulunan aktivistler “Yasa dışı ava son” yazan bir pankart açtı ve trol teknesini Deniz Polisi’ne ve Sahil Güvenliğe ihbar etti.

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Deniz Polisi, yasa dışı trol avcılığı yapan teknelere üst üste baskınlar yapmış ve pek çok teknenin malzemelerine el koymuştu. Buna karşın Boğaz’da bile trol avına devam eden tekneleri Greenpeace takibe aldı. Sabah 05.00 sularından itibaren trol avı yapana tekneleri arayan Greenpeace botları, Sarayburnu açıklarında balık yakalayan teknelerden birisini suçüstü yakaladı.

Greenpeae Akdeniz ofisinden yapılan açıklamaya göre kendilerine yanaşarak siren çalan ve ışıklarını açan Greenpeace botunu gören balıkçılar hemen malzeme ve takımlarını suya bıraktı. Fotoğraf çekip video görüntüsü alan Greenpeace eylemcileri, Kumkapı’ya kaçan tekneyi takip etti. Takip sırasında ihbar üzerine gelen Deniz Polisi, tekne hakkında tutanak tuttu. Greenpeace, teknenin suya bıraktığı malzemelerin koordinatlarını polise verdi.

Yasa dışı trol, Boğaz ekosistemini yok ediyor!

Trol tekneleri, Marmara’da yasa dışı ve aşırı avlanıyor ve deniz ekosisteminde telafisi olmayan bir tahribata neden oluyor.

Greenpeace Akdeniz, 2007’den beri yavru balık avına ve tahrip edici balıkçılık yöntemlerine karşı kampanya yürütüyor. Greenpeace, sürdürülebilir balıkçılık yöntemlerinin bakanlık politikası olmasını, Boğaz gibi önemli göç ve yumurtlama alanlarının derhal korumaya alınmasını talep ediyor.

Greenpeace’e göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir an önce sürdürülebilir ve sorumlu balıkçılık ilkelerini uygulamaya başlamazsa Türkiye denizlerinde bulunan bütün balık stokları tükenecek. Yavru balık avlanmasına en fazla neden olan yasa dışı trol teknelerinin önlenmesi bu anlamdaki ilk ve en etkin adımlardan biri olacağı belirtiliyor.

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.