DünyaManşet

Tunus’tan kaçan İbn Ali Suudi Arabistan’da

0
protestocular Tunus sokaklarında
Tunus'ta protestolar sonlanmadı

Dün hükümetin feshine sebep olan halk ayaklanmasının durulamaması üzerine, Tunus Cumhurbaşkanı Zeynülabidin bin Ali ülkeyi terk etti. Riyad’dan alınan son haberlere göre Suudi makamları ibn Ali’nin ülkeye vardığını teyid ediyorlar.

İbn Ali’nin ülkeyi terketmesinin ardından Cuma günü, Başbakan Muhammed

Muhammed el-Gannuşi

69 yaşındaki Muhammed el-Gannuşi ekonomi bakanlığı kökenli

el-Gannuşi yapılacak seçimlere kadar geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevlerini devraldığını açıkladı ve ülkede olağanüstü hâl ilân etti. Kendisi bu davranışının anayasanın 56. maddesi dahilinde olduğunu iddia etse de, vekâletin Meclis Başkanı’na devrolması gerektiği ve el-Gannuşi’nin cumhurbaşkanlığı yetkilerini devralmasının anayasaya aykırı olduğu savı da çokça telaffuz ediliyor.

Protestolar Bitmiyor:

İbn Ali’nin ülkeyi terk etmiş olmasına rağmen protestoların dinmediği naklediliyor. Dün de hükümet binalarına karşı talanlar devam etti. Dün gece uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen, Tunus şehir merkezinin kutlamalar ve de yağma ile geçen bir gecenin ardından bomboş olduğu aktarılıyor. Şu anda ise, olağanüstü hâl dahilinde üç kişiden fazla bir topluluğun bir araya gelmesi yasak ve kolluk kuvvetlerine ateş açma yetkisi verilmiş durumda.

El-Gannuşi, bu duruma karşı enflasyon ve işsizlik problemleriyle, tamamen İbn-Ali’nin açıkladığı program çerçevesinde mücadele etmeye devam edeceğini söylüyor. Londra’daki Economist İstihbarat Birimi’nden Ayesha Sabavala ise Al-Jazeera English’e verdiği bir reportajda  protestoların sakinleşebileceğini, ancak durmasının tek yolunun geçici hükümetin protestoları tetikleyen sebeplere karşı bir an evvel ciddi tedbirler alması olduğunu söylüyor.

protestocular Tunus sokaklarında

Tunus'ta protestolar sonlanmadı

Bir aylık bir vak’a:

Olaylar 17 Aralık’ta pazarda sebze satmasına mani olan polisi protesto etmek için kendini yakan bir üniversite mezunu, Muhammed ebu Sazizi’nin ölümü üzerine başlamıştı. İşssizlik, artan fiyatlar ve yolsuzluğu hedef alan, gittikçe yaygınlaşan protestoları bastırmak için hükümet kolluk kuvvetlerine ciddi derecede şiddet kullandırmıştı. Hükümet, 24 Aralık’ta bir protestocunun vurulması üzerine 28 Aralık’tan itibaren tüm ülkeye yayılan protestoları 8-10 Ocak arasında kanlı bir şekilde bastırmaya çalıştı. Tam rakam verilmemekle birlikte, tüm süreç içinde düzinelerce protestocunun öldürüldüğü biliniyor.

12 Ocak’ta İçişleri bakanı görevinden alındıysa da, olaylar yatışmadı ve 13 Ocak’ta İbn Ali 2014’te görevden ayrılmak dahil birçok vaadde bulundu. Protestoların dinmemesi üzerine dün, 14 Ocak’ta, büyük olaylar çıktı. Kolluk kuvvetleri İçişleri Bakanlığı etrafında ibn Ali’nin istifası talebiyle toplanan protestoculara karşı gaz bombaları attı, jop kullandı, ancak protestocular ibn Ali’nin istifası gelmedikçe ayrılmayacaklarını açıkladılar. İbn Ali önce hükümeti ve parlementoyu feshetti, ardından ise kendisi de görevden ayrıldı.

Suudi Krallığı İbn Ali’yi kabul etti:

Suudi Tahtı tarafından yapılan bir açıklamada Tunus’daki olayların “istisnai koşulları” takdir edilerek, İbn Ali ülkeye gelişine hoşgeldiniz mesajları iletiyor. Sakıt cumhurbaşkanının ülkeden ayrıldıktan sonra nereye gidiyor olduğu Suudi açıklaması gelinceye kadar bilinmiyordu, ve Fransız Cumhurbaşkanı Nicolá Sarkozy’nin, el-Gannuşi ile müzakere ardından, İbn Ali’yi ülkeye kabul etmeyi reddettiği de bildirilenler arasında. Havalimanlarının kapatıldığı Tunus’tan gelen raporlara göre ise, İbn Ali’nin ve eşinin aile mensubları ülkeden ayrılmaya çalışırken tutuklandılar.  Daha önce de Pakistan’ın darbeci lideri Müşerref gibi isimlerin sığındığı Suudi Arabistan, Arap ve İslam ülkelerinin birçok devrik liderinin tercihi sürgün mekanlarından biri. İbn Ali, Tunus’u 1987’de kansız bir darbe ile iktidarı eline geçirdiğinden beri idare ediyordu.

(Yeşil Gazete, el-Ahram, Al-Jazeera English, BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.