Türkiye

Yargıtay ‘İmza atmayanları tutuklayın’ dedi ama…

0

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanvekili Ekrem Ertuğrul, 10 yıllık tutukluluk sürelerini aştıkları gerekçesiyle adli tedbir şartıyla tahliye edilen sanıklardan, imzaya gitmeyenlerin tekrar tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı.

Ertuğrul, Yargıtay’da gazeticelere konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “12 ocak 2011 günü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, aynı tarihli yazısıyla dairemiz tarafında tahliye edilen haklarında adli kontrol kararı verilen sanıkların ikamet yerine en yakın jandarma ya da polis karakoluna her gün düzenli biçimde başvuruda bulunma yükümlülüğüne uymadıkları yazıyla bildirilmesi üzerine dairemiz heyeti toplanıp bu konu da adli kontrol kararı veren Yargıtay’ın bu kontrole uymayan sanılar hakkında bir karar vermesi gerektiği görüş ve düşüncesine ulaşmış ve olayın aciliyeti nedeniyle de aynı gün geç saatlerde adli kontrol tedbirine uymayan tüm sanıkların bu yükümlüğe uymamaları nedeniyle saklanacakları veya kaçacakları şüphesinin olduğunu da göz edilerek CMK’nın 112’inci ve 100’uncü maddelerinin amaç kapsam ve gerekçesi de nazara alınıp, anılan maddeler uyarınca tutuklanmalarına karar verilmiş ve aynı anda kararlar ve müzakereleri infaz için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Söz konusu kararın infazının sağlanabilmesi açısından dairemizce gizliliğe uyulmuştur.”

HİZBULLAHÇILAR KAYIPLARA KARIŞTI
CMK’un 102’inci maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından Hizbullah’ın aralarında üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 12 kişi Diyarbakır ve Batman’da tutuklu bulundukları cezaevlerinden 4 Ocak 2011 gecesi denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakıldı. Tahliye olan Hizbullah’ın üst düzey yöneticileri Cemal Tutar, Edip Gümüş ile Abdulkerim Kaya, Fuat Balca, Şeyhmus Kınay ve Mustafa İpek Diyarbakır’da, M.Emin Varol, Kemal Gülşen, Sinan Yakut, Muhmut Demir, Lütfü Sertkaya ve Bilal Taş da Batman’da ikamet gösterdi. Ancak Diyarbakır’dan tahliye olan sanıklar, adres gösterdikleri yerlerin polis merkezlerine gidip bugüne kadar hiç imza vermedi. Batman’da ikamet gösterenler ise son 3 gündür polis merkezlerine gitmedi.  Tutuklama kararının ardından Diyarbakır ve Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Hizbullahçıların gösterdiği adresler ve bulanabilecekleri yerlere operasyonlar düzenledi. Ancak, operasyonlarda hiç bir Hiçbullahçının izine rastlanmadı. Ortadan kaybolan Hizbullahçıları bulmak için polisin operasyonlarının sürdüğü belirtildi. (dha, anka)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.