Dünya

Tunuslular başkent caddelerini doldurdu

0

Tunus’ta bir aydır yayılarak süren yönetim aleyhtarı eylemler, Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin tansiyonu düşürme girişimlerine rağmen sürüyor.

Göstericiler başkent Tunus sokaklarında yürüyüşler düzenlerken, sendikalar bugün bir günlük genel greve gidilmesi çağrısında bulundu.

Yaklaşık beş bin eylemci İçişleri Bakanlığı önünde toplanarak sloganlar attı.

Ülkenin 55 yıl önceki bağımsızlıktan bu yana ikinci Cumhurbaşkanı olan Zeynel Abidin Bin Ali, dün halka seslenerek 2014’te görevden ayrılacağını söyledi.

Bin Ali, 23 yıl önce bir sivil darbe ile iktidara gelmiş, 2009’daki son seçimde oyların yüzde 89,2’sini alarak görevde yeni bir döneme başlamıştı.

Ülkenin güneyinde başlayıp bu hafta başkente ulaşan ve en az 23 kişinin yaşamına mal olan eylemler, Bin Ali’nin iktidarının en zorlu dönemlerinden birini oluşturuyor.

İnsan hakları grupları, eylemlerde can kaybının 60’ı bulduğunu öne sürüyor.

Bin Ali dün gece televizyonlardan yayınlanan ve uzlaşmacı olarak nitelenen konuşmasında daha açık ve demokratik bir toplum sözü verdi.

Ayrıca güvenlik güçlerine, protestoculara karşı gerçek mermi kullanmama emri verdiğini açıkladı.

Ulusal birlik hükümeti mi?

Muhalefet açıklamaları olumlu karşıladı.

En büyük muhalif grup olan Demokratik İlerleme Partisi lideri Necip Şebbi açıklamaların ‘çok iyi’ olduğunu ancak somut ayrıntılara ulaşmayı beklediğini belirtiyor.

İş ve Özgürlük için Demokratik Forum partisinin lideri Mustafa Bin Cafer de konuşmanın ‘yeni olanakların önünü açtığını’ söyledi.

İnsan hakları savunucularından Muhammed Abbu ise Cumhurbaşkanı’nın “Tunusluları yarını olmayan vaatlerle kandırdığını” öne sürdü.

Bu arada Dışişleri Bakanı Kamil Murcane, muhalefeti de kapsayacak bir ulusal birlik hükümeti kurulması olasılığını gündeme getirdi.

Fransa’nın Europe 1 radyosuna açıklamalarda bulunan Murcane, erken genel seçimi de olasılıklar arasında saydı.

Taviz adımları

Cumhurbaşkanı daha önce de eylemcilere şiddet kullanılmasından sorumlu tutulan içişleri bakanını görevden almış, önümüzdeki iki yılda 300 bin kişiye istihdam yaratılacağını söylemişti.

Ayrıca, yolsuzlukları soruşturmak üzere de bir komisyon oluşturulması talimatı vermişti.

Dünkü konuşmasında da Tunus’ta ömür boyu cumhurbaşkanlığı diye bir şey olmadığını savunan 74 yaşındaki lider, anayasada adaylık için yaş sınırı getiren maddeleri değiştirmeyi düşünmediğini, bu nedenle 2014’te aday olmayacağını belirtti.

Olaylardan başlangıçta ‘terörist’ dediği grupları sorumlu tutan Bin Ali, son açıklamasında ise eylemlerde sivillerin ölümünden derin bir üzüntü duyduğunu kaydetti.

Bin Ali, güvenlik kuvvetlerinin meşru müdafaa hariç silah kullanmayacağını, son haftalarda dört kat artan gıda fiyatları konusunda da önlemler alınacağını ifade etti.

Bin Ali’nin açıklamaları ardından, taraftarları bayraklar ve cumhurbaşkanının resimleri ile sevinç gösterileri yaptı; araçlarının kornalarını çalarak başkent sokaklarını turladı. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.