İklim KriziManşet

2010 en sıcak yıl rekorunu kırdı

0

ABD’nin en önemli iklim bilimleri kuruluşları olan NOAA ve NASA, 2010’un 2005 ile birlikte bugüne dek kaydedilen en sıcak yıl rekorunu kırdığını açıkladılar.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi NOAA’nın önceki gün yaptığı açıklamaya göre ortalama sıcaklık ölçümlerinde 2010 yılı 2005’le birlikte doğrudan ölçümlerin başladığı 1880’den bu yana kaydedilen en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. 2010 dünyanın ortalama sıcaklığının 20. yüzyıl ortalamasının üzerinde seyrettiği üstüste 34. yıl oldu.

NOAA ve NASA’nın verilerine göre 2010 yılında yeryüzünün ortalama sıcaklığı 20. yüzyılın ortalama sıcaklığı olan 13,9 ⁰C’nin 0,62 ⁰C üzerindeydi. Bu düzey bugüne dek en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2005 ile eşit. Yine NOAA’nın açıklamasına göre 2000 yılından bu yana her yıl kayıtlar başladığından beri ölçülen en sıcak 15 yıl arasında yer alıyor.

2010 yılında küresel ısınmanın diğer bir belirtisi olan Kuzey Kutbu’ndaki buz örtüsü de 1979’dan bu yana en ince ve en küçük üçüncü buz örtüsü olarak kayıtlara geçti.

NOAA kayıtlarına göre geçen yıl en yağışlı yıl olarak da rekor kırdı.

The Guardian’ın haberine göre iklim bilimci David Easterling bu verilerin küresel ısınmanın 2005’den sonra durduğu yolundaki spekülasyonlara da son verdiğini söyledi.

2010 yılı Pakistan’daki seller, Afrika’daki aşırı kuraklık ve Rusya’yı etkisi altına alan orman yangınlarıyla iklim değişikliğinin etkilerini en ağır biçimde gösterdiği yıllardan biri olmuştu.

2010 yılında, atmosferdeki karbondioksit oranı da 390 ppm’ye* yükselerek bir başka rekor kırmıştı. Bu düzey 19. yüzyıldaki sanayi öncesi düzeyin %40 üzerinde.

Öte yandan The Guardian’da yayınlanan bir yazıda Britanya’da yayınlanan gazetelerin, The Guardian hariç, 2010 yılının en sıcak yıl olduğu haberine yer vermediği yorumu yapıldı.

(Yeşil Gazete)

* Atmosferdeki her bir milyon molekülden kaçının karbondioksit olduğunu gösteren birim, milyonda parçacık (parts per million)

NOAA resmi web sitesinden ve The Guardian’dan derlenmiştir.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.