ManşetYaşam

Fransalı Müslümanların evlilik seçimleri

0

Fransa’da yaşayan genç Müslümanlar evliliğe diğer Fransalılar’dan daha fazla önem veriyor ve kendileri gibi Müslüman olanlarla evlenmeyi tercih ediyor.

Bu tespit, Müslümanlar için özel hazırlanmış çöpçatan sitesi www.inchallah.fr için kamuoyu araştırmalar kuruluşu IFOP tarafından Fransa’da gerçekleştirilen bir ankete ait.

Anket, Avrupa’nın en önemli Müslüman nüfusunu topraklarında barındıran Fransa’da, İslam dinine mensup gençlerin evlilik konusundaki eğilimlerini göstermesi bakımından çarpıcı verilerle dolu. Fransa genelinde ilk defa gerçekleştirilen araştırmaya göre, ülkede yaşayan ve çoğu Fransız vatandaşı olan Müslümanların yüzde 66’sı evliliğe “olağanüstü önem verdiğini” söylüyor. Bu oran diğer Fransızlar arasında sadece yüzde 23. Evliliği önemli tanımlayan Müslüman erkek oranı yüzde 62 olarak kaydedilirken, Müslüman kızlarda bu oranın yüzde 69 olduğu görülüyor. Genel olarak bakıldığında ise Müslümanların yüzde 53’ü bir gün evleneceğine “kesin” gözüyle bakıyor. Bu oran Fransa toplumu genelinde yüzde 23.

Müslüman gençler diğerlerine oranla daha genç evlenmek istiyor ve evlenmek için ideal yaşın 26 olduğunu söylüyor. Fransa toplumunun genelinde ise evlenmek için ideal yaş olarak 31 rakamı telaffuz edilmekte. Anket, Müslüman gençlerin eskiden olduğu gibi görücü usulüyle evlenmeye ve çok eşliliğe sıcak bakmadıklarını da açığa vuruyor. Anket sonuçlarına göre ülkede yaşayan Müslümanların yüzde 83’ü görücü usulünü reddediyor. Bu oran Müslüman kızlar arasında yüzde 92’ye kadar çıkmakta. Çokeşliliği reddettiğini söyleyen Müslümanların oranı ise yüzde 84.

Müslümanlar buna karşılık, “evlenmeden beraber yaşama” fikrine sıcak bakmıyor (yüzde 62). Fransa’da evlenmeden beraber yaşayan Müslüman oranı sadece yüzde 8. Bu oran Fransa toplumu genelinde yüzde 14. Müslümanlar evlilik öncesi cinsel ilişkiyi reddetmeye de devam ediyor (yüzde 73). Evlilik öncesi cinsel ilişkiye sıcak bakan Müslüman kadın oranı (yüzde 16), erkeklere (yüzde 39) oranla daha fazla.

Ankete göre, Müslümanların çoğunluğu başka kültürden (yüzde 69) veya kökenden (yüzde 80) bir kişiyle evliliğe “açık” olduklarını söylemekle birlikte, başka dinden bir kişiyle evliliğe sıcak bakmıyor. Müslümanların yüzde 53’ü başka dinden olan bir kişiyle evlilik fikrine karşı çıkıyor. Müslüman kadınlar (yüzde 73), erkeklere (yüzde 32) oranla başka dinden bir kişiyle evlilik fikrine daha fazla karşı çıkmakta. Başka dinden bir kişiyle evlilik fikrine Fransa toplumu genelinde karşı çıkanların oranı ise yüzde 29.

Evlilik konusunda Müslüman gençler arasındaki yeni eğilim ise internet, daha doğrusu internet üzerinden hizmet veren çöpçatan siteleri. Müslüman gençlerin yüzde 39’u bu siteler için “saygın” ve “başka bir Müslümanla tanışma için uygun” tanımlaması yapıyor. Barlarda veya gece kulüplerinde tanışma yanlısı genç Müslümanların oranı ise yüzde 20 barajını aşmıyor.

(Deutsche Welle)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.