Dünya

Çevre aktivistlerinin davası düştü

0

Altı çevre aktivisti, 2009 yılında Nottingham şehrindeki Ratcliffe-on-Soar enerji santralini devre dışı bırakma girişimine bulunmakla yargılanmaktaydı.

Davanın bugün başlaması bekleniyordu, ancak örgüte sızmış polis memuru Mark Kennedy’nin savunma avukatlarını arayıp, eylemcilere destek olacağını bildirmesiyle dava iddia makamı tarafından düşürüldü.

Mark Kennedy çevre hareketi içindeki birçok farklı örgütte 2000 yılından bu yana görev almış.

Aktivistler arasında Mark Flash Stone ismiyle tanınan polis memurunun İngiltere’de düzenlenen onlarca eylemde ciddi roller aldığı belirtildi.

Notthingham şehrinde yaşayan Mark Kennedy’nin polis kimliği, çevre hareketi içindeki bazı aktivistler tarafından ekim ayında ortaya çıkarıldı.

Kennedy, bu olay üzerine örgüt içine sızmış bir polis olduğunu itiraf etti.

“Sadece ajan değil provokatördü”

Düşürülen davada yargılanmakta olan altı çevre aktivistine göre Mark Kennedy yalnızca örgütün faliyetlerini izleyen pasif bir role sahip değildi.

Eylemcilerden Danny Chivers, Kennedy’nin düzenlenen eylemlerin merkezinde görev aldığını iddia etti.

Chivers Kennedy’nin, yargılandıkları enerji santrali eyleminin organizasyonunda başından beri aktif bir biçimde rol aldığını, ve polisin eğer isteseydi eylemi en başından durdurabileceğini söyledi.

Chivers, bunun yerine Kennedy’nin, olabildiğince fazla kişiyi eyleme dahil ettiğini, eylemin düzenlendiği santrale kendi arabasıyla keşfe gittiğini ve eylem için bir araç kiraladığını belirtti.

Sözkonusu eylemde amaçlanan, Ratcliffe-on-Soar enerji santralini birkaç günlüğüne devre dışı bırakıp, küresel ısınmaya dikkat çekmekti.

Ancak eylem öncesinde bir okulda toplanan 114 aktivist, yüzlerce polisin baskınına uğrayıp, “özel mülke girmeye teşebbüs” suçundan tutuklanmışlardı.

Tutuklananlardan yirmisi hakkında dava açılmıştı.

Notthingham’daki eylem, Mark Kennedy’nin İngiltere ve Avrupa’da katıldığı birçok eylemden sadece biri.

Yargılanan aktvistlerden Chivers, Kennedy’in 2005 yılında İskoçya’nın Gleneagles şehrinde düzenlenen G8 protestolarında da önemli roller aldığını söyledi.

Aktivistler öfkeli

Mark Kennedy’nin gizli polis olarak aralarına sızdığını öğrenen çevre aktivistleri internet sayfalarında öfkeli açıklamalara yer verdiler.

İhanete uğradıklarını söyleyen çevre örgütleri, Kennedy’nin çelişkili bir kişilik olduğunu belirttiler.

2010 yılında kimliği ifşa edilen Kennedy ise bir yıl önce polis teşkilatından ayrıldığını söylemiş.

Kennedy’nin polisle olan ilişkisinin sürüp sürmediği ve şu an nerede olduğu ise şu an bilinmiyor.

Ancak Kennedy savunma avukatlarına ulaşıp, aktivistlerin savunmasına destek vereceğini söyledi.

Bunun üzerine savunma avukatlarının Kennedy’nin kimliğinin tümüyle açıklanması talebi geldi, ve dava iddia makamı tarafından düşürüldü.

İngiliz Emniyeti ise Kennedy hakkında yorumda bulunmaktan kaçındı. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.