Dünya

Palin, vurulan milletvekilini hedef göstermiş

0

ABD’de 6 kişiyi öldürüp, kadın vekil Gabriel Giffords’ı kafasından vuran saldırgan, akli dengesi bozuk bir genç çıktı. ABD basını katliamın sorumlusu olarak eski Alaska Valisi ve başkan adayı Sarah Palin’i gösterdi.

Sağlık reformuna desteğinden dolayı özellikle muhafazakar kesimin tepki gösterdiği bir isim olan Giffords, geçmişte “kızgın siyasi söylemlerin” kendisinin tehdit edilmesine neden olduğunu belirtiyordu.

Giffords, geçen yılki bir röportajında, sağlık reformunun kongrede kabul edilmesinin ardından, ülkedeki en ünlü muhafazakarlardan, eski Alaska Valisi Sarah Palin tarafından internet sitesine konulan bir haritada, “sağlık reformuna destek veren ve bu nedenle ara seçimlerde mutlaka yenilgiye uğratılması gereken milletvekillerini” göstermek için, her birinin üzerinde silahla nişan alma işareti olan farklı seçim bölgelerinin yer aldığı ve kendi seçim bölgesine de bu haritada yer verildiğinden yakınarak, “İnsanlar bu tür eylemlerin sonuçlarının olacağını fark etmeli” demişti.

Palin mesaj yayınladı
Silahlı saldırının ardından eleştirilerin hedefindeki Palin’in internet sitesinden söz konusu harita kaldırıldı ve Palin, facebook sayfasında olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren bir mesaj yayımladı.

Palin’in yardımcılarından Rebecca Mansour da muhafazakar bir radyo programında yaptığı açıklamada, haritadaki işaretlerin silahla alakası bulunmadığını, bunların herhangi bir haritada yer alabilen, mimarların kullandığına benzer basit işaretler olduğunu ileri sürdü.

Bireysel silahlanma
ABD’de bireysel silahlanma nedeniyle çok sayıda silahla öldürme ve yaralama olayı yaşanıyor. Özellikle okulları hedef alan bu tür saldırılar dünya basınında da yankı yapıyor. Buna rağmen silahlanmanın önlenmesi yolunda adım atılmıyor. Bu tür saldırılar çok yaşansa da, bunların politikacıları hedef alması sık karşılaşılan bir durum değil.

Talihin garip bir cilvesi olarak Giffords bireysel silah yasaklarının kaldırılmasını savunuyordu. Gabrielle Giffords’un Demokratlar içinde ekonomik ve sosyal konularda en tutucu kanatlarından birine mensup olduğunu ve göçmenlere yönelik sınırlamaları desteklediğin not etmekte yarar var.

Akli dengesi yerinde değil
Silahlı saldırının zanlısı Jared Lee Loughner’ın akli dengesinin yerinde olmadığı belirtiliyor.

Yetkililerin bugün Arizona’nın Phoenix kentinde mahkemeye çıkarılması beklenen Loughner’ın evinde, suikast planıyla ilgili, üzerinde “Giffords” yazılı ve imzalı el yazmaları bulduğu belirtildi.

Giffords uyutuluyor
Bu arada, Gabrielle Giffords’ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildiriliyor.

Başından aldığı kurşun yarasının beyninin bir yarısından diğer yarısına geçmediği ifade edilen Giffords’ın tıbbi komada tutulduğu ancak durumundaki ilerlemeyi kontrol etmek için belirli aralıklarla uyandırıldığı belirtildi.

(Yeşil Gazete)

* Haber sol.org ve Taraf Gazetesi’nden derlenmiştir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.