DünyaManşet

ETA’dan silahlara veda

0

İspanya’da 50 yıldır BASK bölgesinin bağımsızlığı için sialhlı mücadele sürdüren ETA örgütü bugün bir bildiri yayınlayarak genel ve süresiz olarak silah bıraktığını açıkladı. Bask bölgesinde yayınlanan Gara Gazetesi’nde çıkan deklarasyona göre ateşkes 50 yıldır sürdürülen ve 820 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı mücadelenin de terk edildiği anlamına geliyor.

İspanya’nın en saygın gazetesi  El Pais’in haberine göre ETA’nın silahları bırakma kararında Bask bölgesi sol grupların hafta sonu yaptıkları gösterinin ve polisçe ETA üst düzey militanlarına yönelik tutuklamaların da etkili oldu. ETA silahlara veda kararında kalıcı bir demokrasi tesis edilene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini de  ifade ettiler.

Nobel Ödülü sahibi aydınların 2010 Mart  ayında ETA’ya ateşkes çağrısı yaparak uluslararası arabulucu grubun silahları bıraktığını ve saldırı hazırlığı içinde olmadıklarına ikna edilmelerini istemişti. Aydınların çağrısını benimseyen Bask radikal sol grupları da son haftalarda ETA üzerinde kalıcı ve süresiz bir ateşkes ilan etmesi konusunda yoğun baskı yapıyordu.

Hükümet yetkilileri açıklamaları ihtiyatla karşılayarak “haberler fena değil ama bu ETA’nın bittiği anlamına gelmez” demekle yetindiler. ETA’nın ateşkesi kontrol etmek için uluslararası bir gözlemci heyeti talebi de hükümetçe kabul görmedi.

Daha önce 2006’da Sosyalist Zapatero hükümeti zamanında ETA tarafından kalıcı bir ateşkes karaı alınmış ancak bu karardan kısa bir zaman sonra Madrid havaalanında patlayan bombalar barış ümitlerine gölge düşürmüştü.

ETA’nın siyasi kanadı Batasuna’nın hapisteki  lideri Arnaldo Otegi geçtiğimiz haftalarda yapılan bir mülakatta örgütün bundan sonra yapacağı tüm silahlı saldırıları lanetleyeceğini açıklamış fakat geçmiş eylemlere dair pişmanlık belirtmemişti.

(Yeşil Gazete)

*BBC ve El Pais’den derlenmiştir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.