DünyaManşet

ABD Twitter’dan Wikileaks kadrosunun bilgilerini istiyor

0

Washington Wikileaks’in önde gelen isimlerinin telefon numaraları, adresleri, bağlantı kayıtları ve ödeme ayrıntıları gibi bilgiler istiyor.

Bu kişiler arasında Wikileaks kurucusu Julian Assange ve bir İzlandalı milletvekili de var.

Gizli ABD belgelerini yayımlamasıyla tanınan internet sitesi Wikileaks, ABD’nin girişimine karşı mücadele edeceklerini bildirdi.

Amerikalılar 250 bin belgenin sızdırılmasından sorumlu tuttukları Assange’ı yargı önüne çıkarmanın yollarını arıyor.

Wikileaks’in açıklamasında ayrıca, Amerikalı yetkililerin, yürüttükleri soruşturma çerçevesinde diğer Amerikan internet şirketleriyle temasa geçtiğinden de şüphelenildiği belirtildi.

Diğer taraftan Wikileaks tarafından açıklanan ABD Dışişleri Bakanlığı gizli yazışmalarında adları geçen yabancı kaynakların ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından uyarıldığı ve bir kısmının daha güvenli yerlere geçmelerine ABD tarafından yardımcı olunduğu açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, “birkaç yüz kişinin”, belgelerin açıklanmasından ötürü tehlikeye girebileceğini, bu konuda kendilerinin uyarıldığını belirterek, bunların küçük bir kısmına, “daha güvenli yerlere geçmeleri için” yardım edildiğini belirtti.

Crowley, Amerikalı yetkililerle konuşan ve bu nedenle belgelerde adları geçenler arasında sivil toplum aktivistleri, gazeteciler veya hükümet yetkililerinin bulunduğunu söyledi.

Sözcü, bu kişilerin Amerikalı yetkililerle görüşmelerinin ve bunların Wikileaks tarafından ifşa edilmesinin, yerel hükümetleri veya diğer yerel siyasal güçleri kızdırabileceğini düşünerek, önlemler alındığını ifade etti.

Bu kişilere nasıl yardım ettiklerine dair ayrıntıları açıklamayan Crowley, buna karşın, ilgili hükümetleri, “Wikileaks belgelerinde adları geçenlere baskı yapılmaması konusunda uyardıklarını” belirtti. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.