ManşetSivil Toplum

Yunanistan’dan Türkiye sınırına duvar planı

0

Yunanistan, Türkiye sınırından yaşanan kaçak geçişleri engellemek amacıyla, sınır hattına 12 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa etmeyi planlıyor.

Kamu düzeninden sorumlu bakan Christos Papoutsis tarafından açıklanan plan, sözkonusu sınırdan önlemlere rağmen ciddi miktarda kaçak geçişin yaşanması sebebiyle gündeme getirildi.

Yunanistan’a geçen yıl yasa dışı yollardan girişi yapan 120.000 göçmenin ülkede Yunanlılar’la göçmenler arasında gerilimlere sebep olduğu biliniyor.

Yorumculara göre sözkonusu duvar, Amerika’nın Meksika sınırına inşa ettiği duvardan esinlenilerek gündeme geldi.

Eleştiriler gecikmedi

Bu arada inşa edilmesi planlanan duvarı, Yunanistan’daki sol partiler ve insan hakları örgütleri insanlık dışı olmakla eleştirdiler.

İnsan Hakları İzleme örgütü ise Yunanistan’ın sınır duvarı inşa etmekle göçmenlere karşı sorumluluklardan kaçamayacağını açıkladı.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada sözkonusu duvar inşasının ülkedeki göçmen sorununu çözmeyecek kısa vadeli bir önlem olduğu belirtildi ve plan eleştirildi.

Türkiye’den Yunanistan’a 2010’un ilk dokuz ayında 30.000’in üzerinde kaçak göçmen girdiği ve bu rakamın önceki yıla gör beş katlık bir artışı ortaya koyuyor.

Türkiye Yunanistan sınırı, Avrupa Birliği sınırları içinde kaçak göçmen girişinin bir önceki yıla göre arttığı tek sınır. (BBC)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.