LGBTİ+Manşet

Mahkeme Valilik şikayetiyle LGBTT derneğini kapattı

0

Bursa Valiliğinin Gökkuşağı Derneği’ni şikayet etmesiyle açılan davada mahkeme derneğin kapatılması kararını verdi. Dernek başkanı Özen “Karar üzücü, ama mücadelemiz bitmeyecek” diye konuştu.

Bursa’da mahkeme Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri ve Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma ve Kültürel Etkinliklerini Geliştirme Derneği (Gökkuşağı) hakkında kapatma kararı verdi.

Bursa Valiliği’nin lezbiyen, gey, biseksüel ve transcinsel (LGBT) bireylerin haklarını savunan dernek hakkında “fuhuş yapıldığı” iddiasıyla şikayette bulunmasıyla Bursa 12. Asliye Ceza Mahkemesi iki yıl süren davanın sonunda derneği kapattı.

Bursa Olay Gazetesi’nin haberine göre, “Dernekler Kanununa Muhalefet”ten üç yıla kadar hapisle yargılanan Gökkuşağı Derneği başkanı Öykü Evren Özen duruşmada “Dernekte yasa dışı hiçbir faaliyet yapılmamıştır. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi. Özen hakkında mahkeme ceza verilmesine gerek görmedi.

Özen: “Temyize gideceğiz, onanırsa yeni dernek açacağız”

Duruşma sonrası basına bir açıklama yapan Özen, kararı üzücü bulduklarını, fakat Yargıtay’a başvuracaklarını belirtti. Temyiz sürecinde derneğin de açık kalmaya devam edeceğini söyleyen Özen, “Karar onanırsa yeni bir dernek açacağız; Mücadele hiçbir zaman bitmez” şeklinde konuştu.

Dernek, Valiliğin şikayeti üzerine 2007 yılında polis tarafından basılmış ve 16 kişi gözaltına alınmıştı. Derneğin açmak istediği kafe ise ruhsat verilmeyerek kapatılmıştı. Avukat Esra Yener de bianet’e dernek dışında seks işçiliği yapan üyeler olabileceğini, ama bunun dernekle bağdaştırılmasının yasal olmadığını ifade etmişti.

Valiliğin daha önce de “hukuka ve ahlaka aykırı” olduğunu öne sürerek talep ettiği kapatma başvurusu hakkında ise, Cumhuriyet Savcısı Nazmi Güven “Eşcinsellik suç değil; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre kovuşturmaya gerek yok” diyerek kovuşturmaya gerek olmadığına karar vermişti.

Bugüne kadar lambdaistanbul, Siyah Pembe Üçgen gibi farklı şehirlerdeki LGBT dernekleri için de kapatılma talebiyle davalar açılmıştı. (Bia)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.