Türkiye

8 Mart cezasına yargı ‘dur’ dedi

0

Dünya Kadınlar Günü’nde sergi açan üç öğrenciye verilen uzaklaştırma cezasını, mahkeme durdurdu. Öğrenciler sınavları kaçırdığı için mağdur.

Şeyda Şahin (solda) ve Neslihan Cihan fotoğraf sergisi açtıkları için okuldan uzaklaştırma cezası aldılar. Ulaş Karaşar ise ekonomik krizin etkileriyle ilgili bir toplantı yüzünden ceza alan öğrencilerden.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla okulda fotoğraf sergisi açan üniversitelilere verilen ‘uzaklaştırma’ cezasını yargı durdurdu.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Neslihan Cihan, Matematik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Şeyda Şahin ve Ziraat Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi İlayda Çengel, geçen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle fakülte kafeteryasında, çeşitli dergilerde yayımlanan kadın fotoğraflarından oluşan sergi açtı.

Öğle tatilinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 45 dakika kafeteryada açık kalan sergi daha sonra toplandı. Üniversite yönetimi üç öğrenci hakkında ‘izinsiz resim sergisi açtıkları’ gerekçesiyle, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 9/f-j maddeleri gereğince soruşturma başlattı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan başkanlığında toplanan Üniversite Disiplin Kurulu, haziran ayında aldıkları kararda üç öğrenciye bir yarı yıl uzaklaştırma cezası verdi.

Bunun üzerine Neslihan Cihan ve arkadaşları Samsun 1’inci İdare Mahkemesi’ne başvurarak alınan kararın iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. 10 gün önce İdare Mahkemesi, öğrencilerin ‘maddi ve manevi yönden olumsuz olarak etkileneceği ve telafisi imkânsız zararın doğacağı açık olduğundan’ yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Kararın ardından tekrar üniversiteye dönen öğrenciler bu kez sınavları kaçırdıkları için mağdur oldu.

Neslihan Cihan, üniversitelerde baskıların arttığını ileri sürerek, “Biz sadece kadınlara karşı uygulanan şiddete, haksızlığa dikkat çekmek için kadın fotoğraflarının yer aldığı sergi açtık. Hiçbir olay çıkmadı. Daha sonra biz fotoğraflarımızı topladık. Fotoğraf sergisi suç sayıldı” dedi.

Şeyda Şahin de, “Bizler üniversiteli kadınlar olarak ulaşımda, eğitimde, barınmada erkeklere oranla iki kat daha fazla zorluk çekiyoruz. Yaşadığımız bu sorunları anlatmak isteyince de hakkımızda soruşturma açılıyor” diye konuştu.

Toplantıya da ceza
Tıp Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi Ulaş Karaşar ise, öğlen saat 12.30’da Fen- Edebiyat Fakültesi A.102 no’lu amfide toplantı yaptıklarını belirterek, “Burada yaptığımız toplantıda ekonomik krizin üniversiteli öğrencilerin üzerinde etkileri hakkında sohbet ediyorduk. Sonra özel güvenlikçiler geldi. Biz de dağıldık. Yedi kişi bir yarı yıl, 15 kişi de 1 hafta uzaklaştırma cezası aldı. Yedi kişi mahkeme kararıyla 3 hafta sonra tekrar okula geri döndük” dedi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü protesto eden 40 öğrenciye ‘uyarma’, YÖK’ün kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan eylem nedeniyle 25 öğrenciye ‘bir yarı yıl uzaklaştırma’ cezası da verdiği ortaya çıktı. (Radikal)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.