GündemManşet

İşte Yeşil Gazete okurlarının oylarıyla 2010’a damgasını vuranlar

0

2010 yılı biterken, Türkiye’de ve dünyada yılın kişisi, yılın olayı, yılın skandalı, yılın kampanyası ve yılın ekolojik/toplumsal mücadelesini sizin oylarınızla seçtik. Tüm dostlarımıza katılımlarından dolayı teşekkür eder, mutlu bir yıl dileriz.

İşte Sonuçlar:

Türkiye'de yılın insanı: Silikozis hastası kot kumlama işçileri

Türkiye’de Yılın İnsanı:

1- Silikozis hastası kot kumlama işçileri (%28)

2- Şiddet mağduru öğrenciler (%23)

3- Kayıp yakınları (%19)

Dünyada Yılın İnsanı: Julian Assange

Dünyada Yılın İnsanı

1- Julian Assange (%49)

2- Evo Morales (%27)

3- Marina Silva (%19)

Yılın Kampanyası: 2 milyon İstanbullu

Yılın Kampanyası

1- 2 Milyon İstanbullu (%32)

2- İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın ve Seninki Kaç Santim (%30)

3- 350.org (%17)

Yılın olayı: Meksika Körfezindeki petrol faciası

Yılın Olayı

1-Meksika Körfezindeki petrol faciası (%41)

2- Avrupa’daki öğrenci olayları (%20)

3- Pakistan’daki seller (%19)

Yılın skandalı: AKP'li bakanların açıklamaları

Yılın skandalı

1-AKP’li bakanların açıklamaları (%32)

2- Tabiatı ve bio-çeşitliliği koruma kanunu tasarısı (%29)

3- KPSS sorularının çalınması (%24)

Yılın Ekolojik ve Toplumsal mücadelesi: Tekel işçilerinin direnişi

Yılın Ekolojik ve Toplumsal müdacelesi

1- Tekel işçilerinin direnişi (%51)

2- HES’lere karşı direniş (%37)

3- Loç vadisi direnişi (%8)

Adayların tümü şöyleydi:

Türkiye’de Yılın İnsanı  Adayları

1- Kayıp yakınları

12 Eylül’den bu yana gözaltında kaybedilenlerin yakınları yıllardır direnmeyi ve yakınlarını aramayı sürdürüyorlar. Bu sene Ankara’ya da yürüyen kayıp yakınlarının sürdürdüğü Cumartesi Anneleri eylemi geçen hafta sonu Galatasaray’daki oturma eylemiyle 300. haftaya ulaştı ve Yılın Kişisi adayımız oldu.

http://yesilgazete.org/2010/12/12/kayiplar-bulunsun-failler-yargilansin/

2- Şiddet mağduru öğrenciler

Üniversitelerin kabusu YÖK 30. yaşına yaklaşırken üniversitelerde haklarını arayan öğrenciler hükümetin, rektörlüklerin ve polisin baskısı altında. Son olarak Başbakan Dolmabahçe’de rektörlerle görüşürken söz hakkı isteyen öğrencilerin üzerine saldıran polisin hamile bir öğrenciyi darp etmesi ve bebeğini düşürmesi büyük tepkilere neden oldu. Hükümet saldırgan polisi koruyor, şiddet mağduru öğrenciler ise bizim Yılın Kişisi adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/12/20/atalaydan-inanilmaz-aciklama-ogrenciler-kendilerini-atiyor/

3- Türkan Albayrak

Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde sendikalı olmak istediği için işten atılan temizlik işçisi Türkan Albayrak 118 gün boyunca hastane bahçesinde kurduğu çadırda direndi ve başardı. Hakları için örnek bir mücadele sergileyen Türkan Albayrak Yılın Kişisi adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/11/04/turkan-albayrak-118-gun-direndi-ve-kazandi/

4- Vicdani retçiler

Türkiye’de hala tanınmayan vicdani ret hakkı için Türkiye’nin en uzun soluklu hak mücadelesi sürüyor. Vicdani retçilerin bu yılki simgelerinden İnan Suver halen İzmir’de cezaevinde. Son olarak geçen hafta 42 kişi daha vicdani reddini açıkladı. İnan Suver ve bu uzun soluklu mücadeleyi yürüten tüm vicdani retçiler Yılın Kişisi adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/10/04/vicdani-retci-inan-suver-idamimi-istiyorum/

5- Silikozis hastası kot kumlama işçileri

Yıllarca sağlıkları hiçe sayılarak kot kumlama işinde çalıştırılan ve birkaç yıl çalıştıktan sonra akciğerlerinin iflas etmesine neden olan kot kumlama işçileri yıllardır direniyor ve haklarını almaya çalışıyorlar. Emeklilik haklarını kazanmak ve devletin tedavilerini üstlenmesi için yılmadan verdikleri mücadelede önemli kazanımlar sağlayan kot kumlama işçileri bu yılki Yılın Kişisi adayımız.

Dünyada Yılın İnsanı Adayları

1- Bill McKibben

Bundan 22 yıl önce yazdığı Doğanın Sonu isimli kitapla küresel ısınmayı bilim dünyası dışında kamuoyuna anlatan ilk isim olan yazar ve aktivist Bill McKibben arkadaşlarıyla birlikte kurduğu 350 hareketiyle Time dergisine göre dünyanın en yaygın sivil toplum hareketini yaratmayı başardı. 350 hareketinin küresel eylemleri bu yıl 24 Ekim’de dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde aynı anda yapıldı. Bill McKibben kararlı ve başarılı aktivizmiyle Dünyada Yılın Kişisi adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/08/15/kibar-cevrecilikle-ilerlemek-imkansiz-bill-mckibben/

2- Evo Morales

Bolivya’nın yerli kökenli devlet başkanı Evo Morales, bir hükümet lideri olarak küresel ısınmaya ve doğanın yok edilmesine karşı mücadeleyi öncelikli hale getiren neredeyse tek isim oldu. 22 Nisan’da Bolivya’nın Cochabamba kentinde toplanan halkların iklim değişikliği konferansının ardından yazılan Toprak Ana’nın Hakları Deklerasyonu da BM Genel Kurul’unda kabul edildi. Cancun’da yapılan iklim zirvesinde de anlamsız bir anlaşma dayatılmasına tek başına karşı koyan Evo Morales Dünyada Yılın Kişisi adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/12/10/evo-morales-toprak-ananin-haklarini-kabul-etmeden-iklim-degsikligini-durduramayiz/

http://yesilgazete.org/2010/12/11/toprak-ana-haklari-evrensel-beyannamesi/

3- Julian Assange

ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği savaş suçlarıyla ilgili belgeler de dahil olmak üzere yüz binlerce gizli diplomatik yazışmayı kamuoyuna sızdıran Wikileaks internet sitesinin kurucularından Julian Assange düzmece kanıtlarla taciz ve tecavüz suçlamasına maruz kalarak İngiltere’de cezaevine tıkıldı ve terörist ilan edildi. Dünyada basın ve internet özgürlüğünün simge isimlerinden biri haline gelen Julian Assange Dünyada Yılın Kişisi adayımız oldu.

http://yesilgazete.org/2010/12/16/wikileaks-kurucusu-assange-kefaletle-serbest/ ve daha fazlası…

http://yesilgazete.org/2010/11/27/dunya-nefesini-tuttu-wikileaksi-bekliyor/

4- Marina Silva

Brezilya’da Yeşiller Partisi’nin başkan adayı olan Marina Silva beklenmedik bir oy patlaması yaparak ilk turda oyların %20’ye yakınını aldı ve seçimlerin ikinci tura kalmasına neden oldu. Amazonlardaki yerlilerin haklarını savunan ve kendisi de bir kauçuk işçisi aileden gelen eski Çevre Bakanı Marina Silva Latin Amerika’da yükselen yeşil hareketin de simgesi olurken bizim de Dünyada Yılın Kişisi adayımız oldu.

http://yesilgazete.org/2010/10/04/yesil-adaydan-oy-patlamasi/

Yılın Kampanyası Adayları

1- 2 Milyon İstanbullu

Üçüncü köprüyü durdurmak için Yeşiller Partisi tarafından başlatılan ve onlarca sivil toplum örgütünün desteğiyle büyüyen 2 Milyon İstanbullu kampanyası, üçüncü köprü nedeniyle kesilecek 2 Milyon ağacı bire bir savunmayı ifade ediyor. 2 Ekim’de yapılan ilk eylemde Boğaz’ın 23 ayrı noktasında aynı anda binlerce kişi mumlar yakarak üçüncü köprüye karşı çıktı. 2 Milyon İstanbullu, Yılın Kampanyası adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/10/02/istanbullular-ucuncu-kopruye-karsi-bogaz-kiyilarini-doldurdu/

http://yesilgazete.org/2010/11/07/galata-koprusunde-2-milyon-istanbullu-eylemi/

2- 350

Geçen sene başlatılan ve bu yıl 24 Ekim eylemiyle dünyanın neredeyse bütün ülkelerinde aynı anda binlerce eylem yapılmasıyla tarihin en yaygın sivil toplum kampanyası haline gelen 350, ppm (milyonda parçacık) olarak küresel ısınmayı durdurmak için atmosferde olması gereken en fazla karbondioksit miktarını ifade ediyor. Belli bir merkezi olmayan kampanya büyürken bizim de Yılın Kampanyası adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/10/11/dunyanin-en-buyuk-eylemi-gerceklesti/

3- Dur De! Ayın Irkçısı

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur de Koalisyonu tarafından her ay yapılan ayın ırkçısı seçimleri büyük ilgi topluyor. Her ay politikacılar, gazeteciler ve ırkçı söylemleriyle öne çıkan isimler ayın ırkçısı olmak için “yarışıyor.” Bugüne dek “ödül” alan isimler arasında Kurtlar Vadisi Pusu dizinin senaristleri, Cemil Çiçek ve Yılmaz Özdil de bulunuyor. Ayın Irkçısı seçimleri Yılın Kampanyası adayımız.

http://www.durde.org/category/ayin-irkcisi/

4- İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın ve Seninki Kaç Santim

Fikir Sahibi Damaklar girişimi tarafından başlatılan Lüfer Koruma Timi ve Greenpeace tarafından başlatılan Seninki Kaç Santim kampanyalarıyla denizlerde üreme dönemine gelmemiş lüferlerin avlanmaması için büyük bir bilinç yaratıldı. Balık halinde avlanan yavru balıkları takip eden Lüfer Koruma Timi’yle balık hallerine baskınlar yapılan kampanyalar bizim de Yılın kampanyası adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/12/22/istanbullu-baliga-hasret-kalacak-mi/

5- Pınar Selek’e Hala Tanığız

Tam 12 yıldır olmayan bir bombalı saldırının faili olarak gösterilerek yargılanan ve beraat kararı Yargıtay tarafından iki kez bozulan aktivist, yazar ve sosyolog Pınar Selek’e destek olmak için başlatılan tanıklık kampanyası bu yıl “Hala Tanığız” adıyla sürdü ve Pınar Selek’e yapılan haksızlığı gündemde tutmayı başardı. Hala Tanığız kampanyası yılın en önemli ve başarılı kampanyalarından biri olarak Yılın Kampanyası adayımız.

http://www.pinarselek.com/public/destek.aspx?id=44

Yılın Olayı Adayları

1- Pakistan’da Seller

Pakistan’da bu yaz yaşanan ve ülkenin kuzey kesimlerinin neredeyse bir iç denize dönüşmesine neden olan muson yağmurlarına bağlı seller, Rusya’daki orman yangınlarıyla beraber küresel ısınmanın bugüne kadar neden olduğu en ciddi felaketler arasındaydı. Sellerde binlerce kişi öldü, 20 milyondan fazla kişi evsiz kaldı, yüz milyarlarca liraya varan maddi hasar var. Pakistan’daki seller Yılın Olayı olmaya aday.

http://www.acikradyo.com.tr/default.aspx?_mv=a&aid=27077

2- Şili’de maden kazası

Şili’de yaşanan ve 33 madencinin 69 gün toprak altında kaldıktan sonra kurtarıldığı maden kazası yılın en önemli olayı olduğu halde bir kişinin burnu bile kanamadı. Sadece bu bile Şili’deki maden kazasını Yılın Olayı adayı yapmaya yetiyor.

http://yesilgazete.org/2010/10/14/silide-mutlu-son/

3- Meksika körfezinde petrol faciası

Meksika körfezinde petrol çıkarılan BP’ye ait Deepwater Horizon petrol platformunda meydana gelen patlama sonucunda aylarca deniz dibinden okyanusa boşalan petrol tarihin en büyük petrol kirliliğine neden oldu. Meksika körfezinde temizlenmesi yıllar sürecek inanılmaz bir kirliliğe neden olan kaza petrol uygarlığının kirli yüzünü gösteren en dramatik olay olarak Yılın Olayı adayı oldu.

http://yesilgazete.org/2010/09/08/bp-petrol-sizintisi-raporunu-acikliyor/

4- Avrupa’da öğrenci olayları

Ekonomik krizle boğuşan Avrupa ülkeleri İngiltere’den Yunanistan’a öğrenci isyanları ve grevlerle sarsıldı. Yeni bir 68 mi doğuyor sorusunu sordurtan öğrenci hareketi Yılın Olayı olmaya aday.

http://yesilgazete.org/2010/11/12/sonbaharda-isyan-baskadir-emek-cayli-rahte/

5- 12 Eylül Anayasa Değişikliği Referandumu

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en tartışmalı oylamalarından biri olan Anayasa değişikliği referandumunda Evet çıktı, ama 12 Eylül’e denk getirilen referandum 12 Eylül’den en çok canı yananları bile birleştiremedi. Türkiye’de 2010’a damgasını vuran 12 Eylül referandumu Yılın Olayı olmaya aday.

http://yesilgazete.org/2010/09/12/secmenlerin-yuzde-58i-evet-dedi/

Yılın Skandalı Adayları

1- AKP’li bakanların açıklamaları

Son örneği Enerji Bakanının işçilere hitaben gerekirse 16-18 saat çalışacaksınız sözleri. Ama yıl boyunca Çevre Bakanı’ndan Bayındırlık Bakanı’na AKP hükümetinin bakanları skandal yaratan öyle sözler söylediler ki, hiçbirini birbirinden ayıramadık. Hepsi birden Yılın Skandalı adayımız.

2- Baykal’ın seks kasedi

CHP’de bitmez denen saltanatı bitiren skandalı bilenler bilmeyenlere anlatsın.

3- Edirne’nin kurtuluş töreni

Avcılar derneği vurdukları hayvanları arabalara bağlayıp geçit törenine katılınca hayvan severleri ayağa kaldıran bir skandal patlak verdi. Edirne valisi kendisine hediye edilmek istenen bir ölü hayvanı kabul etmeyip skandalın daha da büyümesini önlese de olay Yılın Skandalı adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/11/26/edirnenin-kurtulus-toreninde-avcilik-rezaleti/

4- KPSS sorularının çalınması

Cemaat mi, organize işler mi? En sonunda sınavın iptaline neden olan skandal haftalarca gündemi meşgul etti. Mağdur öğretmenlerin atamaları yapılamazken, çalıntı sorularla atanan memurların ne olacağı sorun oldu. ÖSYM sistemini iyice içinden çıkılmaz hale getiren skandal Yılın Skandalı adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/09/10/kpss-skandalinin-kilit-ismi-sorulari-bana-cemaat-verdi/

5- Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı

Hükümet tarafından AB uyum süreci bahanesiyle hazırlanan yeni yasa tasarısı doğa koruma statülerini düzenlemek adına sayıları 1200’ün üzerinde doğal sit alanlarını ortadan kaldırmayı ve böylece başta HES’ler olmak üzere doğayı tahrip eden yatırımları engelleyen mahkeme kararlarının dayanağını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu tasarısı bir yasa tasarısı değil bir skandal olduğu için Yılın Skandalı adayımız.

http://yesilgazete.org/2010/12/10/tabiat-yok-etme-kanunu-mecliste/

Yılın Ekolojik ve Toplumsal Mücadelesi Adayları

1- HES’lere karşı direniş

İkizdere’den Fındıklı’ya, Alakır’dan Yuvarlakçay’a kadar vadileri işgal eden, köylünün kullandığı sulara el koyan, doğayı tahrip eden küçük HES projelerine karşı halkın mücadeleleri büyüyerek sürüyor. Çok sayıda proje mahkeme kanalıyla durdurulurken, bazı vadilere şirketler giremiyor bile. 2010’un çevre mücadelelerine damgasını vuran bütün HES mücadeleleri adayımız.

2- Loç Vadisi direnişi

Kastamonu’nun Cide ilçesi sınırlarındaki Loç vadisinde yapılmak istenen HES’lere karşı direniş ilginç özellikleriyle diğer HES mücadelelerinden ayrı olarak da Yılın Mücadelesi adayı oldu. Vadiyi tahrip edecek yatırıma itiraz eden Sarı Yazmalılar halen yıkım projesinin faili olan Orya Enerji binasının önündeki nöbetlerini sürdürüyorlar.

http://yesilgazete.org/etiket/loc-vadisi/

3- Nükleer karşıtı mücadele

30 yıldır devam eden nükleer karşıtı mücadele bu sene hükümetin Rusya’yla imzaladığı anlaşma nedeniyle Akkuyu’da, Sinop’ta ve Türkiye’nin her yerinde tekrar canlandı. Yaz aylarında aralarında Greenpeace, Yeşiller Partisi, KEG, Mersin NKP ve Sinop Çevre Gönüllüleri üyelerinin olduğu 57 kişinin Meclis önünde yaptıkları eylem ve gözaltına alınmaları gündemdeydi. Sadece eylemciler değil, bütün nükleer karşıtı hareket Yılın Mücadelesi olmaya 2010’da da aday.

http://yesilgazete.org/2010/10/29/umit-sahin-bu-gozdagi-girisimini-kabul-etmiyoruz

4- Tekel işçilerinin direnişi

Son yılların en önemli işçi direnişi, geçen kış Ankara’yı kapladı, Türkiye’de gündeme damgasını vurdu. Hakkını almak için direnen yüzlerce işçi Ankara’ya kamp kurdu, herkese direnmenin ve dayanışmanın ne olduğunu hatırlattı. Aradan zaman geçse de bu direnişi unutmak olmazdı. Tekel işçilerinin direnişi Yılın Mücadelesi olmaya aday.

http://yesilgazete.org/2010/02/05/tekel-direnisinin-anlami-ve-olasi-sonuclari/

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.