Ahmet Atıl AşıcıUlaşım

Çin araba satışını sınırlıyor

0

Pekin Belediyesi aldığı kararla 2011 yılında sadece 240 bin araba ve minivan plakası vereceğinibildirdi. Bu geçen yılki satışların üçte birine denk gelen bir rakam. Bu plakaları almak için Pekin’de ikamet etmek gerekiyor. Farklı şehire kayıtlı araçların trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde trafikten men edileceği bildirildi. Şangay’da 10 yıldır uygulanmakta olan bu düzenlemeye bugüne kadar Pekin’li yetkililerin sıcak bakmadığı biliniyordu.

Yetkililer Pekin’in bu kararının araba üreticilerinin satışlarında önümüzdeki yıl 500 binlik düşüşe sebep olacağını bildiriyor,ancak Pekin’in gelecekte diğer şehirlere örnek olacağını ekliyorlar. Otomobil sanayisi ile haliyle bu karardan pek memnun değil. Otomobil sanayinin ekonominin temel direği olduğunu belirten temsilciler araba şatışını düzenleyecek herhangi bir karara tepkilerini açıkca göstermekte. Ancakk düzenlemeler Pekin’le sınırlı da değil. Devletin yayın organlarının bildirdiğine göre doğu eyaletlerinden Jiangsou ve Zhejiang’da da halkın park yeri bulmadan araba satın almasına izin verilmemesi gündemde.

Sektör temsilcilerinin bildirdiğine göre araba satışları Çin’de Kasım ayında bir önceki yıla göre %26.9 artarak 1.7 milyona ulaşmış durumda. Bu yüksek oranlı artışın arkasında yeni düzenleme beklentisi içindeki halkın kısıtlamalar yürürlüğe girmeden araba sahibi olma isteği yatmakta olduğu söylenmekte.Ocak-Kasım döneminde Çin’de satılana araç sayısı bir önceki döneme göre %34 artarak 16.4 milyona ulaşmış durumda.

Çin’in geçen yıl araba piyasasında Amerika’yı geride bırakarak birince sıraya yükseldiği de gelen haberler arasında.

Pekin’deki araba sayısı 2005’te 2.6 milyon iken bugün 4.7 milyona çıkmış durumda. Metro yatırımları son gaz devam etmesine rağmen bu, trafik sıkışıklığını önlemeye yetmiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.