Yeşillerden

Muğla Yeşilleri: Deştin’de çimento fabrikası istemiyoruz

0

MUĞLA-BAYIR Çimento Fabrikası (aslında %56 sı Deştin köyü sınırları içinde ve Deştin köyünün mahallesi Suluyer’e 500 m mesafede yani DEŞTİN ÇİMENTO FABRİKASI demek daha doğru) ÇED toplantısı öncesinde AKDENİZ YEŞİLLERİ çok güzel bir iş çıkardı.

Özellikle Deştin köylülerinin organizasyonunda aktif olarak yer alıp, kahve kahve dolaşarak köylüleri bilgilendirdiler. Keşke daha zaman olsaydı da dolaşmadığımız kahve, konuşmadığımız köylü kalmasaydı. İnanıyorum ki, böyle olsaydı 23 aralıkta yapılan ÇED toplantısı daha görkemli protestolara sahne olabilirdi. Ama dokunduğumuz yerden, konuştuğumuz köylülerden çok iyi reaksiyon aldık. Şirketin yalanlarına kanıp, çimentocu olan bir çok köylü bizleri dinledikten sonra fikirlerini değiştirdi.

Yine de ÇED toplantısı yapılan Bayır Düğün Salonu’ndaki durumu gözlediğimde özellikle Çimentoya taraf grup, (sanıyorum ağırlıklı Bayır’lı, Bozarmut’lu köylülerden oluşuyordu), salonun sağ tarafında, protestocu grup (özellikle Deştin, Alaşar, Esenköy, Şeref köylüleri) salonun sol tarafında oturuyordu. Salonun sağ tarafında da vardık ama azdık. Yani salon sağ ve sol olarak ikiye bölünmüştü. Sol tarafın, yani itirazcı tarafın esas özelliği kadınların ağırlıkta olmalarıydı. Bunda Bilgenin köyde kalması ve kadınları örgütlemesinin rolü büyük. Onun emeğinin hakkını teslim etmeliyiz. Çok çalıştı. Kendisini buradan özellikle kutluyorum. Miting sırasında kadınlarla birlikte pankartın arkasında yer alıp, hep birlikte bol bol slogan attılar.

ÇED toplantısında amaçlanan ÇED raporunun uydurukluğunu açığa çıkarmak ve karşı çıkılan noktaların tutanaklara geçirilmesini sağlamaktı. Bu başarıldı. ÇED raporunu didik didik ederek hazırladığımız soruları köylülerle paylaşmıştık. Köylüler müthiş bir performans sergilediler. Kadın, erkek sorularını sordular, niçin karşı çıktıklarını tek tek anlattılar. Bu anlamda çok başarılı olunduğunu söyleyebilirim.

ÇED toplantısı öncesi miting, toplantı sonrası basın açıklaması her şey çok güzeldi.

AKDENİZ YEŞİLLERİ olarak bizlerinde hazırlıklı gelmiş olmamız, pankartımızın olması (yürüyüşte köylüler severek taşıdı), afişlerimiz ve ama en çok A5 boyutundaki “Çimentoya Hayır, Sağlık Solumak İstiyoruz -Akdeniz Yeşilleri” yazılı ve Yeşiller logolu ufak afişlerimiz, bütün köylüler tarafından yaka rozeti olarak kullanıldı. Özellikle toplantıya pankartlar alınmadığı için, köylülerin karşı çıkışlarını gösterecek tek afiş yakalarına taktıkları bizim AKDENİZ YEŞİLLERİ küçük afişlerimiz oldu. 160 adet küçük afişimiz vardı. Hepsi kullanıldı. Yani toplantı tümü köylülerden oluşan AKDENİZ YEŞİLLERİ kaynıyordu. (İnanıyorum ki çimentocuların kafası çok karışmıştır, kim bu AKDENİZ YEŞİLLERİ demişlerdir)

Bence birinci raundu eylem bazında kazandık, ÇED bazında kazanır mıyız bilmiyorum. İçeride kalan önemli sayıda köylüyü de hesaba katarsak, (inanıyorum ki, biz çıktıktan sonra destekçi köylüleri konuşturup, onları da tutanağa köylü destekliyor diye kaydetmişlerdir) sonuç şu an için belli değil.

Bundan sonra yapacaklarımıza gelince, yapılacak çok iş var. Öncelikle kendiliğinden ve çok kısa sürede gelişen bu dayanışmayı ve mücadeleyi, daha uzun soluklu ve kalıcı hale getirmeliyiz.
Önümüzdeki günlerde bunları hep birlikte tartışacağız.
Emek verince güzel şeyler ortaya çıkıyor.

Ferman padişahınsa, dağlar, bağlar, ovalar, dereler, ormanlar bizimdir….

Mustafa Tuncaelli
Muğla Yeşilleri

More in Yeşillerden

You may also like

Comments

Comments are closed.