ManşetTürkiye

Cemevine taşlı saldırı

0

İstanbul Başakşehir Şahintepe Mahallesi’nde toplanan yaklaşık yüz kişilik grup slogan atarak 2 araca molotofkokteyli attıktan sonra bir Cemevine saldırarak Türk bayrağını indirmeye çalıştı.

Sokaktaki çöp konteynerlerini de devirerek polis ekiplerine karşı barikat kuran grup, daha sonra yollarına devam ederek Kılıç Sokak üzerinde bulunan Karacaören Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Velibaba Cemevi önüne geldi.

Grup, cemevinin dış kısmında Türk bayrağı asılı olduğu gerekçesiyle, cemevine taş ve sopalarla saldırarak, içeride bulunan vatandaşlardan bayrağın indirilmesi talebinde bulundu.

Cemevindeki vatandaşların bu talebi reddederek, gruba attıkları taşları dışarı fırlatarak karşılık vermesi üzerine, grup saldırılarına devam etti.

Cemevindeki vatandaşların telefonla polis ekiplerinden ve yakınlarından yardım istediklerini görünce ara sokaklara kaçan grup üyeleri, bu sırada da çevredeki araba ve evlere saldırmaya devam etti.

Cemevine saldırı olayını duyan mahalleli ve içerideki vatandaşların yakınları cemevi önünde toplanırken, olay yerine gelen çevik kuvvete bağlı ekiplere de geç kaldıkları gerekçesiyle tepki gösterdiler.

Toplanan kalabalık ” Kahrolsun PKK, Cemevine uzanan eller kırılsın, Apo’nun p.çleri yıldıramaz bizleri” şeklinde sloganlar attı. Yaşanan olayların ardından polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.

Park halindeki aracı ve evinin camları atılan taşlardan zarar gören bir mahalle sakini, “Bunlar, önceden gelir geçerlerdi. Apo lehine slogan atan 30- 40 kişi cemevini taşlayıp, camları kırarak hasar verdiler.” diye konuştu. Eli kesilen cemevindeki bir vatandaş da “Arkadaşları içeri çekerken kırılan camlar yüzünden elim kesildi.” dedi. Cemevine asılı zarar gören Türk bayrağı da vatandaşlar tarafından yenisiyle değiştirildi.

SAĞDUYULU OLUN
Olayın ardından cemevine gelen ve saldırıdan dolayı şaşkın olduğunu söyleyen Başakşehir CHP Meclis üyesi Bektaş Ulusal, “Şuan hepimizin içi yanıyor. Vahim bir saldırıyla karşı karşıyayız. Hepimiz aynı şeyi hissediyoruz. Hepimizin yüreği yanıyor. Bu toplum 25 yıldır bu tepede yaşıyor ve hiç kimseyi incitmemiş. Dolayısıyla şaşkınlıktan ayaklarım titriyor. Böyle birşeyi hiçbir şekilde beklemiyorduk. Emniyet müdürleri ile toplantı yaptık. Herşeyi söyledik. Emniyet müdürleri failleri yakalayacağına söz verdi. Bunun takipçisi olmak bizim boynumuzun borcudur.”Burada ciddi bir provakasyon var. Birazcık sağduyulu olun.” diyerek kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı. Kalabalık gece saat 24.00 sıraları dağıldı. Olay yeri inceleme ekipleri cemevi çevresine gelerek delil aradı.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği: Kürtler saldırmadı

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Veli Baba cemevine saldırının Kürtler tarafından yapılmadığını belirtti.

Dün akşam saatlerinde Şahintepesi Veli baba cemevine yapılan saldırı sonrası olay yerine giden Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği başkanı Ali Kenanoğlu, cemevi yetkilileri ve bölge dernekleri ile yaptığı görüşme sonrası, saldırının bölgede bir Alevi- Kürt çatışması yaratmak isteyen güçler tarafından organize edilmiş bir iş olduğunu söyledi.

Gazete Yol’un haberine göre Türk basının ‘PKK’liler saldırdı’, ‘Cemevine asılı Türk bayrağını indirmek istediler’ iddialarının doğru olmadığını belirten Kenanoğlu, söz edildiği gibi bir ‘bayrak’ meselesinin ortada olmadığını, ne olaydan önce, ne de olaydan sonra cemevi önünde bir bayrak bulunmadığını ifade etti.

Edindikleri bilgiye göre, olay öncesinde iki grup arasında hiçbir tartışmanın yaşanmadığını, 60 -70 kişilik bir grubun birden bire ortaya çıkarak cemevine saldırdığını belirten Kenanoğlu, “Arkadaşların belirttiği, bu bölgede hiçbir topluluk, hiçbir ilin yurttaşı ile bir sorunlarının olmadığıdır. Ayrıca bir Alevi-Kürt sorunu da bulunmamaktadır. Bu saldırı bir Kürt saldırısı değildir. Bu saldırı hala şüpheli bir saldırıdır. Hiç kimse, hiçbir şekilde saldıranları tanımıyor. Saldıranları görende yok” dedi.

Cemevinde bulunan kamera sisteminin dün akşam kayıtta olmamasını da manidar bulan Kenanoğlu, “Bu cemevini ağırlıklı olarak Zile Karacaören köylüleri kullanıyor. Dün akşam düğün olduğu için herkes düğünde bulunuyor. Sadece iki ailenin görgü cemi varmış. Olayın böyle bir akşamda gerçekleştirilmesi de dikkat çekici” diye konuştu.

Bölgede yaşayan Alevilerin, mahallenin polis ablukasında tutulmasını da istemediklerini söyleyen Hubyar Sultan Alevi kültür Derneği başkanı Ali Kenanoğlu, olayın aydınlatılması için, saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunması gerektiğini ve herkesi sağduyulu olmaya davet etti. (Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.