Emek

Set çalışanları sesini yükseltti

0

Özellikle dizi sektöründeki acımasız ve insanlık dışı çalışma koşulları isyan ettirdi.

Senarist, yönetmen ve oyunculardan oluşan bir grup, dizi sürelerinin indirilmesi ve setlerdeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi istemiyle eylem yaptı.

Senaryo Yazarları Derneğince (SENDER), Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde, ”Yerli dizi yersiz uzun” sloganıyla düzenlenen eylemde, sektörün her kesiminden katılımcılar, ”8 saatlik iş günü istiyoruz”, ”Dizi süreleri 45 dakikayı geçmesin”, ”Emeklilik hakkımız gasp edilemez”, ”Taksim sözleşmesi istiyoruz” ve ”Özel sinema yasası istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.

Eylemde konuşan SENDER Başkanı Nilgün Öneş, sektörün her kesiminden katılım olmasının eylemin haklılığını gösterdiğini söyledi.

Dizi setinden evlerine dönerken trafik kazası sonucu ölen Zehra Sezgin ve Tülay Ergildi’ye işaret eden Öneş, sinema sektöründe acımasız ve insanlık dışı çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Öneş, şöyle devam etti:

”Biz o arkadaşlarımızı, bu zor koşullar nedeniyle kaybettik. Bizler bu eylemle sadece insanca yaşama isteğimizi değil, aynı zamanda büyük bir arzu ve tutkuyla bağlı olduğumuz mesleğimize ve meslektaşlarımıza olan saygımızı da dile getiriyoruz. Yaptığımız işin değerli olduğunun bilincindeyiz. Dünya koşullarında çalışma isteğimize kimsenin karşı olamayacağını düşünüyoruz. Hem dizi saatlerini hem de setlerdeki çalışma koşullarını düzeltme konusunda geç bile kaldık. Hiçbir yazar bir haftada 90 dakikalık senaryoyu yazamaz, yönetmen çekemez, oyuncu oynayamaz. Arkadaşlarımız, setlerde bu yüzden manasızca uzatılmış dizileri yetiştirmek için ağır koşullara katlanmak zorunda kalıyorlar. Bizler, sektörün bütün çalışanları olarak insanca yaşama koşullarını hak ediyoruz.”

Acımasız reyting savaşlarının kendilerini dünyanın gerisine götürdüğünü ifade eden Öneş, başka ülkelere pazarlanan dizilerin ikiye bölünerek yayınlandığını söyledi.

Dizi sürelerinin bir an önce yasal süresi olan 45 dakikaya indirilmesi gerektiğinin altını çizen Öneş, hedeflerinin, toplanan kalabalığı daha da artırarak seslerini yetkililere duyurmak olduğunu kaydetti.

Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN) Başkanı Zafer Ayden ise dizi sektöründe çalışanları sigortasız çalıştırdıklarına değinerek, yetkili kurumlardan bu konuda girişimlerde bulunmalarını istedi.

Daha sonra, Erdal Özyağcılar ve Leman Sam’ın da aralarında bulunduğu pek çok sanatçı, eylemcilere destek veren konuşmalar yaptı.

Eyleme, Aşk ve Ceza, Arka Sokaklar, Bir Kadın Bir Erkek, Bitmeyen Şarkı, Lale Devri, Yaprak Dökümü, Yer Gök Aşk ve Ömre Bedel gibi dizi ekiplerinin yanı sıra Asist Yapım, Avşar Film, Koliba Film, Boyut Film, Gold Yapım ve Medyavizyon şirketleri de destek verdi. (aa)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.