DünyaManşet

ABD Kongresi ‘Start’a onay verdi

0

ABD Başkanı Barack Obama Senato’nun anlaşmaya onay vermesinden büyük memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Obama bu anlaşmanın, nükleer silahların azaltılması yönünde son 20 yılda atılan en büyük adım olduğunu belirtti.

Strategic Arms Reduction Treaty’nin (Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması) kısaltması olan Start Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ile Rusya lideri Dimitri Medvedev arasında imzalanmıştı.

Ancak iki ülkenin nükleer silahlarını ciddi oranda azaltmasını öngören anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Kongre onayı gerekiyordu.

Anlaşmaya karşı çıkan Cumhuriyetçiler ise oylamayı erteliyordu.

Zira Senato’nun Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni sandalye dağılımında daha fazla Cumhuriyetçi Senatör olacak, Cumhuriyetçilerin eli güçlenecekti.

Ancak dünkü oylamada Cumhuriyetçiler fire verdi ve 13 Senatör onay yönünde oy verdi. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Rusya Parlamentosu’nun da onay vermesi gerekiyor. Parlamento’nun bu konuyu baharda gündeme alması bekleniyor.

Obama’nın başarısı

Uzmanlar Kongre’nin Start’ı onaylamasını Başkan Obama’nın dış politika alanında elde ettiği bir zafer olarak görüyor.Zira Obama onay sürecini geciktirmemesi için Kongre’ye defalarca çağrı yapmıştı. Son olarak hafta sonunda, ülkenin güvenliğinin söz konusu olduğunu söyleyerek Senatörlere bir kez daha anlaşmayı onaylamaları çağrısında bulundu.Obama, “Bu anlaşma yürürlüğe girmezse, Amerika’nın nükleer silahsızlanma başta olmak üzere, dünya sorunlarının çözümünde liderlik üstlenme potansiyeline zarar vermiş oluruz” dedi.Obama’nın bu anlaşmaya Rusya ile ilişkilerde yeni bir başlangıç yapma kararlılığı çerçevesinde de büyük önem verdiği biliniyor.

Start nedir?

Start uyarınca ABD ve Rusya’nın konuşlu durumdaki nükleer savaş başlıklarının sayısı 1550’yi geçemeyecek.

Bu, sayının 8 yıl önce getirilen sınırlamanın üzerinden, yüzde 30 oranında azaltılması demek.

Ayrıca balistik füzelerin sayısı da 700 ile sınırlanacak.

Bu sayıların tutturulması ise ülkelerin birbirlerinin nükleer silah tesislerini teftiş etmesiyle mümkün olacak.

Bir önceki Start anlaşması 2009 Kasım’ında sona erdiğinden beri bu teftişler yapılamamış, ülkelerin nükleer silah sayısı konusunda belirsizlik doğmuştu. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.