Bilim-Teknoloji

49.000 yıllık katliam

0

İspanya’dan arkeologlar, 49.000 yıl önce cinayete kurban gitmiş bir Neandertal ailesinin kalıntılarını ortaya çıkardılar.

Araştırmacılar, İspanya’nın kuzeyinde yer alan Asturias bölgesindeki bir mağarada buldukları kemiklerin, üzerlerinde açık bir şekilde yamyamlığa ilişkin izler taşıdığını açıkladılar.

Altı yetişkin ile altı çocuğa ait olan kalıntılar her ne kadar mağarada bulunmuş olsa da, bunların yüzeyde yaşayıp öldükleri ve sonrasında çöken zemin nedeniyle buraya gömüldükleri düşünülüyor.

Ailenin sonu kanlı bitmiş. Araştırmanın başında bulunan Barcelona Evrimsel Biyoloji Enstitüsü’nden Prof. Carles Lalueza-Fox kemikler üzerindeki izlere bakarak, bu ailenin hemcinsleri tarafından yendiklerini söylüyor. Diş ve kesik izlerinin yanında kemik iliğine ulaşmak için tüm kemikler kırılmış ve parçalanmışlar.

Bulunan kemiklerin akrabalık ilişkisini anlamak üzere sadece anneden ve doğrudan kalıtılan mitokondriyal DNA analizlerine başvurulmuş. Sonuçlar erginliğe ulaşmak üzere olan erkek bireylerin aynı soydan geldiklerini, dişilerinse farklı DNA kaynaklara sahip olduklarını göstermiş.

Atayerlilik olarak adlandırılan ve erkeklerin eşleriyle birlikte kendi ailesinin evinde yaşadığı bu sosyal yaşam biçimi, bugün ülkemiz de dahil olmak üzere bir çok modern toplumda da görülüyor. (Ntv)

You may also like

Comments

Comments are closed.