EmekManşet

Bakan: “İşçi gerekirse 16-18 saat çalışacak!”

0

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tes-İş Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, işçinin gerekirse 16-18 saatte çalışacağını söyledi. Salonda Bakan’a tepki olmadı.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun genel başkanlık görevini yürüttüıü Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) 9. Olağan Genel Kurulu başladı.

Genel kurula katıla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, genel kurulda işçilere adeta meydan okudu.

Yıldız, Türkiye’nin kalkınması adına işçilerin, eğer gerekiyorsa 16-18 saat arasında çalışması gerektiğini ifade etti, “Bizler gelişmekte olan Türkiye olarak mutlaka yeri gelecek 16-18 saat çalışabileceğiz. Değişimi iyi idare edebilmek adına bunu mutlaka yapmak lazım. Ben biliyorum ki benim işçim işini bitirmen çıktığı direkten inmez. O direkte sorunu 8 saatte çözerse 8 saat 18 saatte çözerse 18 saat çalışır. O yüzden biz uzlaşı içerinde bütün emeklerimizi beraber ortaya koyarak Türkiye’yi geliştireceğiz” dedi.

Yıldız, şöyle dedi: “Ben özel sektörün içerisinden gelen, zaman zaman yarı özel yarı kamu iş yerlerinde çalışan birisi olarak söylüyorum. Hangi sektörde çalışıyor olursak olalım mutlaka verimli olarak çalışmak zorundayız. Verimli çalışmayı kendi içimizde yapamıyorsak, bu mutlaka bir düzenlemeye tabi olarak belirlenecektir. Sistem bunu affetmez, sistem bu boşluğu götürmez. O yüzden sendikalarımızla bu iç verimliliğimizi arttırmamız lazım. Verimsizlik ile ilgili çalışmaları mutlaka giderebiliyor olmamız lazım. Ben 5 yıl genel müdürlüğünü yaptığım enerji dağıtım şirketlerinde ilk yaptırdığım anket ve çalışmalarda toplam 8 saatlik çalışma süresinde ortalama 2 saat 35 dakika çalışıldığını gördüm. İlk 3 yıl içerinde kendilerine 4 saatlik bir hedef tayin ettim. 4 saat çalışan kişi evine gidebilir dedik. Bunlar yaşanan gerçekler. Bizler gelişmekte olan Türkiye olarak mutlaka yeri gelecek 16-18 saat çalışabileceğiz. Bu değişimi iyi idare edebilmek adına bunu mutlaka yapmak lazım.”

Enerji işçilerine seslenen Yıldız, “Ülkeyi kalkındırmak için verimli çalışacağız. Ben biliyorum ki benim işçim işini bitirmen çıktığı direkten inmez. O direkte sorunu 8 saatte çözerse 8 saat 18 saatte çözerse 18 saat çalışır. O yüzden biz uzlaşı içerinde bütün emeklerimizi beraber ortaya koyarak Türkiye’yi geliştireceğiz” diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRİLEN DAĞITIM ŞİRKETLERİNDE 3 YIL İŞÇİ ÇIKARTAMAYACAK

Yıldız, “Dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesinde sendikaya üye olan işçilerin çıkartılmaması ile ilgili konu dile getirildi. Biz bununla ilgili dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ile ilgili ayrı bir çalışma yapıyoruz. Fakat bir şart var 3 yıl içerisinde orada çalışan işçi sayısının yüzde 95’inden daha altına inemez. Hiçbir dağıtım şirketi bunu istese de yapamaz. Ama verimsiz çalışanların çıkartılması ile ilgili keyfi bir uygulama varsa ben onu da tekrar herhangi bir siyasi başlık adı altında olmaksızın tekrar kendileri ile konuşacağım” dedi.

KUMLU’DAN BAKAN’A TEPKİ YOK

Türk-İş ve Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise Bakan’ın sözlerin tepki göstermedi, “varolan kuralsızlıkları kural haline getirmeyin” uyarısıyla yetindi.

Hükümetin işsizliğe çözüm önerileri kapsamında yıllardır karşı çıktıkları konuları gündeme getirmesine karşı çıkacaklarını söyleyen Kumlu, “Mitingse miting, eylemse eylem, ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Kumlu, 3 yıldan bu yana üretimden gelen gücün kullanılmasını da içeren 24 eyleme imza attıklarını söyledi, “O kulağa hoş gelen, heyecan yaratan, tribünleri coşturan ama içi boş çıkan nutukların insanı değilim” dedi.

Kumlu, konuşmasında bölgesel asgari ücrete de değindi, Türkiye’ye bir hayrı olmadığını vurguladı.
Kumlu, İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılması olduğunu söyledi, Fon’un amacı dışında kullanılmasının, işçinin cebinden habersiz para almakla eşdeğer bir anlam içerdiğini ifade etti.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.