Sivil Toplum

Hevjin ırkçılık, milliyetçilik ve transfobiyi tartışıyor

0

Hevjin LGBTT Diyarbakır Oluşumu’nun süreli yayını Hevjin Dergisi’nin Irkçılık ve Milliyetçilik dosya konulu 3. sayısı ve Transfobi dosya konulu 4. sayısı çıktı.

3. ve 4. Sayının editör yazılarını Fırat Kaya yazdı:

“Irkçılık ve Milliyetçilik Sayısı Editör Yazısı

Irkçılık ve milliyetçilik bir kitle orgazmı çeşidi olarak derinlerde göllenen bir tarihsizlik ve talihsizliğin sözde telafisini taşır. Eril özlemlerin paranoyası; zihni çevreleyen sayısız uyarana karşı hastalıklı bir çoğunluk tarifidir. Onun emanetçiliği ve benzerler arasında kurduğu irrasyonel bağ ötekine potansiyel bir düşmanlığı barındırır içinde.

Tarih bu potansiyelin, iktisadi süreçlerin itkisiyle insanın kanını donduran soykırımlara, hak ihlallerine ve ayrımcılıklara dönüşebileceğini gösterdi/gösteriyor.

Yirmi birinci yüz yılda da ırkçılık ve milliyetçilik bir utanç kaynağı olmaya devam ediyor.

Türkiye gibi vatandaşlığı, Müslüman, Sünni, Kemalist, erkek, heteroseksüel başat kimliği üzerinden çok içeride özetlemiş* bir ülkede ırkçı pratikler yasal sansürün gölgesinde zehirli bir sarmaşık gibi sivil hedefleri kuşatıyor ve karşı milliyetçiliklerin postulatı haline geliyor.

Milliliğin en tehlikeli tarafı aslında bu kuşatmanın sınıfsal, kültürel ya da başka türden bir çerçevesinin net olarak çizilememesi. Bu sayıda dert edindiğimiz şey öznesinin sosyolojik gerçekliğiyle arasına mesafe koyan milliyetçiliğin tam da bir ayrımcılık hiyerarşisinde

kendini yeniden düzenlenmesi.

İşin en üzücü tarafı toplumun ezici çoğunluğunun ve resmi ideolojinin sistemli ayrımcılığına uğrayan LGBT bireylerinin zaman zaman bu ayrımcılığa katılması.

Kürt LGBT bireyleri olarak bu ruh halinden kurtulmanın ve başka türden düşlere* ihtiyaç duymayacağımız bir içtenlikte ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı daha ciddi ortak tavırlar almanın zamanı geldiğine inanıyoruz. Türk ve Kürt milliyetçiliği dahil tüm ırkçı ve milliyetçi tutumların canımızı sıkan ortak bir dili var:

Cinsiyetçi, homofobik ve transfobik…

Fırat Kaya

*Mallarme

*Pratibha Parmar

Transfobi Sayısı Editör Yazısı

Geleneksel ontolojik soyutlamaların absürt kaldığı bir politik şaheser olarak yüceltmeli mi Transgender’ı?

Gelen her ölüm haberiyle sarsılıp; sonra işin politik açmazları üzerine gürültülü tartışmalar kopararak bazen unutmaya mı çalışmalı?

Seks işçiliğinde boyutlanan travestit rekabetin üzerine mi gidilmeli?

Ana akım medyanın trans bireylerde kitlediği kurban ya da terörist tasviri aralıksız lanetlenmeli mi?

Toplumsal cinsiyet ve cinsiyet kimliği mücadelesini salt heteroseksüel düalizm üzerinden tartışan Kürt Kadın hareketine mi yüklenmeli?

Bilemiyorum.

Her türlü taciz, tehdit, baskı, hakaret, gasp, işkence, yalnızlaştırma çeşitlemesiyle; önyargılarımız, yüce aileliğimiz, standart ahlakımız, çokyüzlülüğümüz, hangi sınıftan, düşünce ekolünden olursak olalım herhangi bir iktidarlığımızca kuşatılmış; kesilip biçilmiş, kafasına sıkılmış, intihara sürüklenmiş ölü insan bedenlerinin göğünde gerçekle olan bağımızı yitirdiğimizi hissediyorum; çaresizlik de.

Marquez’in Kırmızı Pazartesi romanını bilirsiniz. Kurban Nasar kanlıları tarafından öldürüleceğinden bihaber adım adım ölüme yaklaşırken Nasar’ın öldürüleceğini bilen tüm kasaba bunu ondan saklar ve Nasar göz göre göre öldürülür.

Sivil talepler alanı uzun zamandır Nasar’ın öldürüldüğü Kolombiya’daki bu küçük kasabanın ölçek büyütmüş hali gibi. Haklar hiyerarşisi mirasının körelttiği gözlerimizle çoğunluğa karşı mücadele eden bir başkayı anlamaktan gittikçe uzaklaşıyoruz, susuyoruz.

Yine bu küçük kasabadaki gibi kol kırılır yen içinde kalır zihniyeti çoğu ailelerce organize edilmiş LGBT nefret cinayetlerine zemin hazırlıyor.

Trans hareketin güçlendirilmesi ve transfobinin toplumsal normallerden biri olmaktan çıkartılması hepimizin boynunun borcu.

Durum şimdilik yaşam hakkı üzerinden yürütülen bir tartışmanın sinir bozucu ilkelliğinde.

Bir arka kapak hüznüyle.

Fırat Kaya”

Hevjin DERGİYİ TEMİN EDEBİLECEĞİNİZ YERLER…

KAOS GL Ankara

PEMBE HAYAT Ankara

LAMBDAİSTANBUL İstanbul

AMARGİ İstanbul

İSTANBUL LGBT İstanbul

SİYAH PEMBE ÜÇGEN İzmir

AMARGİ İzmir

ADANA STGM Adana

VAKAD – Van

POZİTİF YAŞAM DERNEGİ- İstanbul

DİYARBAKIR

Avesta kitap evi

Kelepir kitap evi

(Kaos GL)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.