LGBTİ+Manşet

ABD ordusunda cinsel yönelime özgürlük

0

ABD Başkanı Obama, en büyük seçim vaatlerinden birini yerine getiriyor. Amerikan ordusunda eşcinseller artık cinsel yönelimlerini saklamadan görev yapabilecek.

ABD’de, eşcinsel askerlerin cinsel yönelimlerini saklamadan görev almalarının önündeki engellerin kaldırılmasında sona gelindi. Temsilciler Meclisi’nden sonra, Senato da eşcinsel askerlerin kimliklerini saklama uygulamasının kaldırılmasını içeren tasarıyı onayladı. Tasarı, Senato’da 31’e karşı 65 oyla kabul edildi.

Sözünü tuttu

ABD Başkanı Barack Obama önemli bir seçim vaadini yerine getirmiş oldu.  ABD Başkanı, “Senato, ulusal güvenliğimizi zayıflatan bir politikaya son veren tarihi bir adım attı” şeklinde konuştu. Eşcinsel askerlerin, cinsel yönelimlerini gizlemeden görev yapabilmelerine olanak sağlamak, Başkan Obama’nın 2008 seçimlerindeki en büyük vaatleri arasında yer alıyordu.

Başkan Obama, ABD’nin bundan böyle, örnek davranışlarına rağmen eşcinsel oldukları için ordudan ayrılmaya zorlanan binlerce “vatanseverden” feragat etmek zorunda olmayacağını kaydetti.

Clinton dönemi uygulaması

Bill Clinton’ın başkanlık döneminde hayata geçirilen ve eşcinsel askerlerin kimliklerini gizli tutmaları koşuluyla orduda görev yapabilmelerine imkan veren “Sorma, söyleme” uygulamasının kaldırılmasına ABD Savunma Bakanı Robert Gates de destek verdi. Ordu içinde revizyona gidilmesine ABD Savunma Bakanlığı’nın düzenlediği anket sonuçları ön ayak oldu.

“Mücadele ruhu zayıflayacak”

Savunma Bakanlığı’nın yaptığı anket, eşcinsel askerlerin ordu içinde artık bir tehdit olarak görülmediğini ortaya çıkarmıştı. Ancak yine de sonuçlar muharip birlikler arasında değişkenlik gösteriyor. Kimi birlikler yeni tasarıya sıcak bakmıyor. Cumhuriyetçilerin önde gelenleri de “mücadele ruhunun” zayıflayacağını iddia ediyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, yeni düzenlemenin uygulamaya geçirilmesinde ihtiyatlı olunacağını belirtti. Gerekli hazırlıklar yapılana ve yeni düzenlemenin orduda ‘rahatsızlıklara’ yol açmadığına dair Kongre’ye resmi güvence verilmesine kadar eski düzenleme geçiş süreci olarak uygulamada kalacak.

17 yıl önce Bill Clinton döneminde başlatılan “ sorma, söyleme” uygulaması, eşcinsellere cinsel kimliklerini saklı tutmaları durumunda ilk kez orduda görev yapabilme imkanı sağlamıştı. Bu bağlamda askere almada cinsel yönelimle ilgili soru sorulmuyordu. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden bu yana 13 bini aşkın asker, eşcinsel olduğunu açıkladığı için ordudan atıldı. (DW)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.