Medya-İnternet

Küba’dan Vikipedi’ye alternatif site

0

Küba hükümeti, Vikipedi’ye benzer biçimde kendi internet ansiklopedisini başlatıyor. Amaç, tarihi ve dünyayı Küba’nın bakış açısından anlatmak.

Ecured.cu adlı sitede ABD şöyle tanıtılıyor: ”Şirketlere peşkeş çekmek için diğer ulusların doğal zenginliklerine ve topraklarına zorla el koyan çağın imparatorluğudur. ABD, gezegenimizde üretilen enerjinin dörtte birini harcar. Varlıklı bir ülke olmasına karşın, vatandaşlarının üçte birden fazlası tıbbi bakım güvencesinden yoksundur.”

İspanyolca sitenin kar amacı gütmeden bilgi yaymak için başlatıldığını söyleyen Küba hükümeti, tarihi sömürgeciliğe karşıt bir bakış açısıdan aktaracaklarını belirtti.

Ecured, yöneticilerinin onaylaması kaydıyla, kullanıcıların güncellemelerine açık bir site olarak işleyecek.

İnternet ansiklopedisi fikri, Türkçede Vikipedi olarak bilinen ve ilk kez 2001 yılında ABD’de Wikipedia adıyla başlatılan site ile popülerlik kazandı.

Bedava giriş yapılan Vikipedi, ziyaretçilerin yeni bilgiler eklemesini bilhassa özendirmeye çalışıyor. Fakat İngilizce Wikipedia sitesinde yaklaşık 2 bin tartışmalı makalede değişiklik yapabilmek belirli kısıtlamalara tabi.

İngilizce yaklaşık 3 buçuk milyon konu başlığına sahip olan Wikipedia’nın İspanyolca sitesinde ise 680 bini aşkın başlık var.

BBC’nin Küba’daki muhabiri Michael Voss’a göre, ABD ve Küba arasında Obama döneminde ilişkilerde bir dereceye kadar ilerleme kaydedilmiş olsa da, ABD’nin on yıllara dayanan ticaret ambargosu halen yerli yerinde, ve Ecured sitesinde Küba’nın Amerika hakkındaki şüpheleri sert ifadelerle dile getiriliyor.

Ecured, ABD’nin her zaman Küba’ya sahip olma hayali kurduğunu ileri sürüyor. Sitenin ifadesiyle, ”Amerikalı liderler Küba’ya, bir dalda sallanan lezzetli bir meyveye bakar gibi, ne zaman ellerine düşeceğini bekleyerek baktılar.”

Salı günü resmen açılan Ecured, şu an için yaklaşık 20 bin konu başlığına sahip. (BBC)

You may also like

Comments

Comments are closed.