KadınManşet

‘Kız yurdu’ değil ‘kadın yurdu’

0

Eskişehir’de öğrenciler, yurda giriş saatini 21.00 yapan Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü’nü protesto edip ‘kız yurdu’nun isminin ‘kadın yurdu’ olarak değiştirilmesini istediler.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde yurtların önünde toplanan bir grup üniversite öğrencisi, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak’ın, devlet yurtlarında öğrencilerin girişlerinin en son saat 21.00 olmasını istediğini belirterek, buna tepki gösterirken ‘kız yurdu’ isimlerinin ‘kadın yurdu’ olarak değiştirilmesini istedi.

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampusu’ndeki Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yunus Emre Öğrenci Yurdu önünde dün saat 21.00 sıralarında toplanan kendilerine ‘Öğrenci Kollektifi’ ismini veren 30 kadar öğrenci grubu ellerinde çeşitli yazıların bulunduğu dövizleri taşıyarak basın açıklaması yaptı. Sık sık ‘Kadınlar artık susmayacaklar’, ‘AKP elini bedenimden çek’ ve ‘Yaşasın kadın dayanışması’ diye slogan atan öğrenciler adına basın açıklamasını Alçay Çelik okudu. Çelik, bir süre önce Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albay’ın kız öğrencilerin yurtlara en geç saat 21.00’e kadar girmeleri gerektiğini söylediğini belirterek, “Burada saat 21.00’den 21.30’a kadar eylem yapıyoruz. Diyoruz ki; ‘Sana ne Hasan. İstediğimiz zaman yurtlara gireriz” diye konuştu. Alçay Çelik şöyle devam etti:

“Biz üniversiteli kadınlar, ‘Bize acil eşitlik gerek’ diyerek 1 ay boyunca taleplerimizi haykırdık, kadılar olarak yaşadığımız sorunları paylaştık, tartıştık ve çok şey biriktirdik. Eşitlik istediğimizi inatla, daha yüksek sesle haykırırken; bir açıklama yapıldı Kredi Yurtlar Kurumu Genel müdürü Hasan Albayrak tarafından. Devlet yurtlarında saat 21.00 olan giriş saati uygulamasını savunarak bu konudaki eleştirileri ‘O yaştaki kız çocuğu başıboş sokakta dolaşmasını doğru bulmuyorum. Çarşı pazar da açık değil, bara da gitmesin. Hem kız çocuğunun barda ne işi var. Tiyatroya sinemaya gitmelerine veya kursa katılmalarına engel yok. Gittiklerinde bunu gösteren belge ibraz ettikleri takdirde hiçbir sorun yaşanmıyor’ diyerek yanıtladı. Bu açıklamayla bir kez daha görüyoruz ki kadın düşmanı AKP ve Hasan Albayrak gibi yandaşlarının baskıcı, gerici ve cinsiyetçi uygulamaları her geçen gün artarak devam etmekte. Kadınları kuluçka makinesi olarak gören, ev, yurtlara kapatmak isteyen, ‘Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum’ diyerek kadına bakışını yüzsüzce belirten AKP’lilere söylüyoruz; biz kadınlar varız. Sizi de gerici, baskıcı, cinsiyetçi uygulamalarınızı da reddediyoruz. Acil taleplerimizi alana kadar da peşinizi bırakmayacağız.”
Cinsiyetin adının kadın ya da erkek olduğunu vurgulayan Alçay Çelik, kadınlar için belli aşamalar belirlendiğini öne sürdü. Çelik, kız ve kadın arasındaki farkı oluşturan aşamanın ‘bekaret-bakirelik’ oyruğuhu savunarak şöyle devam etti:

“Kadınlar üzerindeki bu toplumsal baskı ve denetim mekanizması, bilim ve özgürlük yuvası olan üniversitelerimizde de kız yurtları adıyla devam ettirilmektedir. Bedenimiz üzerinden belirlenmiş bu baskının eşitsizliğin ve ayrımcılığın üniversitemizde tekrar tekrar üretilmesine karşı çıkıyoruz. Bu nedenle acil olarak kız yurdu isimlerin kadın yurdu olarak değiştirilmesini istiyoruz. Burslar hepimize sağlanmamaktadır veya yeterli olmamaktadır. Çalışarak para kazanma ise güvencesiz ve kötü koşullar altında, part-time, geç saatlere kadar süren işlerdir ve eğitim hayatımızı olumsuz etkiler. Üniversiteli kadınların tercih edildiği işler ise daha çok görünüşün öne çıkarıldığı,stant hostesliği ve garsonluktur.Bu işler ise taciz vakalarının sıklığını artırmakta ve üniversiteli kadını cinsiyetten ötürü iki kere mağdur etmektedir. Biz üniversiteli kadınlar cinsiyetçi işlerde taciz tehdidi altında çalışmak istemiyoruz. Çoğu kez sustuğumuz tek başına üstesinden gelmeye çalıştığımız taciz vakaları, şiddet, kadına özgü sağlık problemleri cinsellik ve daha bir çok şey üniversitede yaşadığımız sorunlardır. Üniversitemizde kadın araştırmaları ve uygulama merkezi bulunmaktadır ancak üniversiteli kadınların sorunlarına yeterince çözüm olamamaktadır. Bu nedenle biz acil olarak bu merkezin dahilinde kadın danışma merkezi açılmasını ve bu merkezin karşılaşabileceğimiz tüm sorunlara ve ihtiyaçlarımıza psikolojik, hukuksal, sosyolojik olarak destek verebilecek nitelikte olmasını istiyoruz. Biz Üniversiteli Kadın Kollektifi olarak bu taleplerimizin gerçekleşmesi için bulunduğumuz yerden üniversiteden başlayarak erkek egemen sisteme,paralı eğitime, gericiliğe, AKP’ye karşı, kız kardeş bir hayat mücadelesi veriyoruz.”

Konuşların ardından üniversite öğrencileri halay çekip oynadı, piknik tüpünde yaptıkları çayı birbirlerine ikram etti, gitar çalıp şarkılar söyledi. Yaklaşık yarım saat süren eylemin ardından öğrenciler dağıldı. (DHA)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.