DünyaManşet

Cancun’da son müzakereler devam ediyor

0
cancun, son oturumlar
Dünya insanları son oturumun sonuçlarını yine endişe ile heyecan arasında giden hislerle bekliyor

Cuma’yı Cumartesi’ne bağlayan gece itibariyle Meksika’nın Cancun şehrindeki iklim müzakereleri devam etmekte, ve takipçilerine az da olsa ümit veren gelişmeler var.

cancun, son oturumlar

Dünya insanları son oturumun sonuçlarını yine endişe ile heyecan arasında giden hislerle bekliyor

Son haberler itibariyle iki müzakere metni taslağı açıklandı. Üstünde finansman konusu ve Kyoto sonrası süreç hakkında uzlaşmaya varılan bir metin olmasa bile, bu noktaya gelinmiş olması bile heyecan yarattı. Müzakere metinleri Uzun Vadeli Müşterek Eylem (Long Term Cooperative Action) ve Kyoto Protokolü metni olarak adlandırılmış iki paralel metin, ve ne sonuç çıkacağı, bir sonuç çıkıp çıkmayacağı, son oturumda belli olacak.

Rapor edildiğine göre, mettinlerden Uzun Vadeli Müşterek Eylem (Long Term Cooperative Action) metni, 2C derece hedefini ifade ediyor, uzun vadede 1.5C derecenin tekrar gözönünde bulundurulmasını istiyor. Kopenhag Mutabakatı’nda ülkelerin vaad ettiğsera gazı indirimi oranları, yetersiz de olsalar en azından bağlayıcı bir şekilde metne giriyor. Ancak öğrenebildiğimiz kadarıyla bunun ötesinde oranlardan bahsetmiyor.

İklim Fonu’nun Dünya Bankası değil BM bünyesinde kurulmasını öneren taslak metin, yönetim kurulunda ağır çoğunluğun gelişmekte olan ülkelere verilmesinden, Dünya Bankası’nın fonun sadece bir mütevellii olmasından bahsediyor.

STK katılımcılarından gelen ilk itirazlar oranların yetersizliği, hem adaptasyon hem de azaltma (mitigation) fonlarından bahsedilirken, aralarındaki dengenin meçhul olduğu, gelişmiş ülkelerin nasıl denetleneceğinin meçhul bırakılmış olduğu, ve iklim sorununun toplumsal cinsiyet boyutuna atıfların kaldırılmış olması üzerine.

Diğer metin, Kyoto Protokolü metni, 2020’ye kadar 1990 seviyelerine göre %25-40 arasında bir karbon indirim hedefini koyuyor, ve küresel ısınmayı 2C dereceyle mahdut tutmak için gerekenle vaad edilen indirim arasındaki “gigaton arlığı”na atıfta bulunuyor: şu andaki vaadler %11-16 bir indirimden bahsediyor, ve aradaki 2 milyar ton karbondioksit eşdeğeri salınım indirimi gerçekleşmezse, iklim değişikliğini istediğimiz şekilde sınırlamamız mümkün olmayacak.

En hakim korku ve gerçek bir ihtimal ise, Kyoto benzeri bağlayıcı bir anlaşmaya itiraz eden Japonya, Rusya ve Kanada gibi ülkelerin müdahalesiyle Konferans’ın sonuç vermeden kapanacağı.

(The Guardian – Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.