Dünya

Harç isyanı

0

İngiltere’de sağcı hükümetin üniversite harçlarını üç katına çıkarması üzerine binlerce öğrenci parlamentoya yürüyüp polisle çatışmaya girdi.

Britanya’da Muhafazakâr-Liberal Demokrat hükümeti 81 milyar sterlinlik ekonomik paket önlemlerine üniversite harçlarının üçe katlanmasını eklerken, öğrenciler sokaklara döküldü. 2012’den itibaren Büyük Britanya içerisinde sadece İngiltere’de harçları 9 bin sterlin (21 bin 150 lira) üst limitine çıkartan yasa parlementoda 302’ye karşı 323 “evet” oyuyla geçti.

Koalisyonda ciddi fire
Dünkü oylama sırasında, binlerce öğrenci Londra’da parlamento ve hükümet binalarına yürüdü. Parlamento önünde barikat kuran polisle öğrenciler çatıştı. Bir grup, parmaklıkları polise atarak barikatları aşmayaWçalıştı. Karar duyulduğu anda kalabalıktan yuhalamalar yükseldi.

Başbakan David Cameron, üniversitelerin parasızlıktan çağdışı kalacağını savunurken seçim öncesinde ‘harçların kaldırılması sözünü vermiş’ olan Liberal Demokratların lideri ve Başbakan Yardımcısı ‘Pinokyo’ Nick Clegg, öğrenci öfkesinin hedefiydi. 84 sandalye üstünlüğü bulunan koalisyondaki zayıf halka Liberal Demokratlardan en az 30 vekil “evet” demedi, iki vekil de istifa etti.

Zamma yönelik en temel eleştiri üniversiteyi zengin ayrıcalığı haline getireceği ve yoksulları alt mesleklere mahkum edeceği. Hükümet ise öğrencilere harç için geri ödemeli borç vermeye devam edecek. Öğrencilerin mezuniyetten sonra borçlarını ödeyecekleri öngörülüyor. LONDRA / BBC-AFP-GUARDIAN

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.