Yeşeriyorum

Brüksel: Deneyim, Temas, Reel Politika

0

Yeşiller 24 kişi Brüksel’e gitti. Büyük organizasyondu. Büyük deneyimdi.

İlk gün, otelimize (istemeden de olsa) ufak bir şehir turuyla vardıktan sonra, bir toplantı yapalım dedik. Orada neler yapacaktık, kimlerle görüşecektik, gündemlerimiz nelerdi… Toplantı çok sürmedi. Defterim açıktı, not alacaktım ama son ana kadar bana yazacak ilginç birşey çıkmamıştı. En sonunda güngörmüş bir yeşil olan Cüneyt’in tek bir cümlesini duydum, kulaklarımı diktim ve bunu defterime not ettim: ” Temas etmek lazım”

Evet, politikanın önemli ayaklarından biri de budur, temas etmek. Bu kadar basit birşeyin, bu kadar güçlü ve önemli olmasına hala şaşırıyorum. Ama öyle. Basit bir öğle yemeği, kısa bir görüş alışverişi, ve yeni ufuklar..(Günlük hayat da öyledir aslında)

Avrupa Parlementosu saçma, bürokratik, sıkıcı bir devlet dairesi gibidir diye düşünmüştüm. Fakat aslında öyle değil. Sıkıcı tabi ama, insan bir yerlerde birşeyler olduğunu hissediyor. Nitekim bizim heyetten Korsan Cephe, İsveçli Korsan Parti parlementeri ile bir öğle yemeği yedi, biz de heyetten 3 kişi, Yeşiller’in yaptığı Yeni Yeşil Düzen (Green New Deal) toplantısına girme şansı yakaladık.

Yine de parlementodan çıkıp EGP’ye(European Green Party) gittiğimizde, kendimi çok daha iyi hissettiğimi söylemeliyim. (Eski usul ama iyi tadil edilmiş bir binadalar, ufak bir bahçeleri var.)

Gelelim bizim temaslara ve sonrasındaki düşüncelerime:

1- Avrupa Yeşilleri profesyoneller, birlikte yapılabilecek somut projelerle ilgileniyorlar.

2- Görüştüğümüz kişilerin beklediklerinden daha iyi bir heyettik. Eğer ilişkileri beslersek, bağlarımız kuvvetlenebilir, politik işbirliği olanakları artabilir.

3- Avrupa Yeşilleri için Türkiye ile ilgili “hot topic” demokratikleşme konusu. (Bizim görüştüğümüz kişiler bu konularla ilgili kişilerdi, bunun da etkisi vardır)

4- Çevre mücadelesinde ve nükleere karşı mücadelede Avrupa Yeşilleri ile ciddi bir dayanışma imkanı var.

5- Yeni Yeşil Düzen (Green New Deal) üzerine ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu yaklaşımın somut uygulamaları neler olabilir, hangi finansal düzenlemeler yapılabilir, sosyal adalet boyutu nasıl temin edilebilir gibi sorulara yanıt aranıyor. Bu konuda profesyonel bir çalışma var. EGP Genel Sekreteri ile görüşürken, bu konunun Avrupa Yeşiller’i için öncelikli gündemlerden olduğunu öğrendik zaten.

6- Politika sadece muhalefetten ibaret değilmiş. Yeni projeler geliştirmek, yeni alternatifler sunmak, üzerine çalışmak lazımmış.

7- Türkiye Yeşiller’i Avrupa Yeşiller’i ile daha sıkı temaslarda bulunmalı.Yeşiller küresel bir hareketken daha anlamlı, biz de bu hareketin bir parçasıyken daha güçlüyüz.

8- Daha somut ve akıllıca projeler geliştirirsek, ölçülebilir değerler yaratırsak ve yarattıklarımızı raporlarsak, daha fazla ciddiye alınabiliriz. (Yeşil Gazete bu açıdan önemli, hafiza görevi de görüyor)

9- Reel politika yapmak daha çok siyaset sanatı ve yetenek gerektiriyor.

10- Brüksel çok soğuktu. Çok üşüdük. İlk gün bir türlü birlikte hareket edemedik, hem kalabalıktık hem de çok bireyseldik. Sonraki günlerde, ufak gruplar halinde hareket etmeye, daha özgür ve daha verimli olmaya başladık. Soğuğa da alıştık sonradan. :)

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.