Dünya

İran’dan nükleer pasta

0

İran, İsviçre’de yapılacak kritik nükleer müzakereler öncesinde, uranyumun zenginleştirilmesini sağlayan yerli “sarı pasta” ürettiğini duyurdu.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, nükleer enerji üretiminde önemli bir adım attıklarını duyurdu ve ilk kez uranyum zenginleştirme faaliyetinde gerekli “sarı pasta” üretimini başardıklarını açıkladı. Salihi, Bender Abbas’taki tesislerde üretildiğini söylediği “sarı pastanın” İsfahan’daki nükleer tesislere aktarıldığını ve bu gelişme konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı da bilgilendireceklerini bildirdi.

Uzmanlar İran’ın Güney Afrika’dan satın aldığı 600 ton “sarı pastayı” bitirdiğini ve bunun sonucunda da nükleer programını durdurmak zorunda kalacağını tahmin etmekteydiler.

Tahran Yönetimi’nin 14 aylık bir aradan sonra Pazartesi günü Cenevre’de yapılacak nükleer görüşmeler öncesinde bu çıkışı yapması dikkat çekiyor. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Salihi de bu manevrayı, “İran müzakerelere eli güçlü bir şekilde gidiyor” sözleriyle ifade etti.

İran’ın nükleer programıyla atom bombası üretmeyi hedeflediğinden şüphe eden batılı ülkeler kaygılı. Böyle bir amacı olmadığı ve barışçıl nükleer enerji üretmeyi hedeflediği konusunda ısrarcı olan Tahran Yönetimi ise BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve yaptırımlara rağmen geri adım atmıyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya adına AB Dış politika yüksek temsilcisi Catherine Ashton bu kaygıların giderilmesi için İran’ın nükleer başmüzakerecisi Said Celil ile biraraya gelecek. AB kaynakları uzun bir aradan sonra yapılacak görüşmelerin büyük önem taşıdığını ve uzun vadede sonuç alınmasını ümit ettiklerini kaydetti.

Cuma günü açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran Yönetimi temsilcilerinin Cenevre’deki görüşmelere iyiniyetli ve uzlaşmaya açık gelmesi umudunu dile getirmişti. (DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.