Kültür-Sanat

Batılılaşan İstanbul’un Ermeni mimarları

0

Uluslararası Hrant Dink Vakfı, HAYCAR Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneği ve İstanbul Modern Sanat Müzesi, 19. ve 20. yüzyıllarda İstanbul’un şekillenmesinde rolü olan Ermeni mimarların katkısını ortaya koymak amacıyla, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti programı kapsamında Batılılaşan İstanbul’un Ermeni Mimarları konulu bir sergi gerçekleştirecek.

Küratörlüğünü mimar Hasan Kuruyazıcı’nın yaptığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, ENKA Vakfı, Chrest Vakfı, APA Uniprint ve Galata Fotoğrafhanesi’nin desteğiyle İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde açılacak sergi 8 Aralık 2010-2 Ocak 2011 tarihleri arasında gezilebilecek. Sergide, 19. ve 20. yüzyılın başında, İstanbul’un mimari çehresinin Batılı anlamda değişmesinde Ermeni mimarların oynadığı rol vurgulanacak ve günümüzde çoğu artık hatırlanmayan yaklaşık 40 Ermeni mimar, 100’ü aşkın bina tanıtılacak.

Ziyaretçiler, iki kısa filmin gösterileceği sergiyi gezerken, ses sistemi sayesinde binalar ve mekânlar hakkında bilgi edinme fırsatını da bulacak. Sergiyle eşzamanlı olarak, dönemin mimarisi ve mimarları hakkındaki makaleleri ve sergide yer alan binaların fotoğraflarını içeren Türkçe-İngilizce ve Ermenice-İngilizce bir de kitap yayımlanacak.

Hasan Kuruyazıcı’nın, Kurtuluş/Tatavla, Pangaltı, Taksim, Cihangir, Tarlabaşı, Tünel, Galata, Eminönü ve Mahmutpaşa’da sokak sokak gezerek yaptığı taramalarla oluşan çalışma Kasım ayında açılacak sergi ve kitapla, somut bir anlam kazanacak.

Benzer bir çalışmayı Rum mimarlarla ilgili olarak da yürüten Hasan Kuruyazıcı, uzun yıllar süren araştırmasının başlangıcını şöyle anlatıyor: “İstanbul’da 19. yüzyıldan kalma büyük bir bina stoğu var. Çoğunu yakıp yıktığımız halde, ayakta kalmayı başarabilmiş binalar bunlar. ‘Bu kadar çok binayı kim yaptı?’ sorusu kafamı meşgul etmeye başlayınca, böyle bir araştırma yapmaya karar verdim.”

Tasarımını Erkal Yavi’nin yaptığı sergi ve kitap, İstanbul sakinlerine yaşadıkları şehrin tarihiyle ilgili bilgi sunacak, mimarlar, sanat tarihçileri, mimarlık öğrencileri, arkeologlar ve sosyal bilimler alanında çalışanlar için yeni bir kaynak oluşturacak. Sergi kapsamında, “İstanbul’un Ermeni Mimarları” konulu bir panelin yanı sıra, yine bu mimarlara ait binaların bir rehber eşliğinde gezileceği rehberli turlar da düzenlenecek.

Batılılaşan İstanbul’un Ermeni Mimarları Sergisi 9 Aralık – 2 Ocak tarihleri arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde ziyarete açık olacak.

Sali – Pazar: 10:00-18:00

Persembe: 10:00-20:00 (ücretsiz)

Pazartesi: Kapalı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.