ManşetTürkiye

Başbakan’ı protesto etmek isteyenlere gaz ve dayak!

0

Polis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın rektörlerle buluşmasını protesto etmek için Ankara ve Eskişehir’den İstanbul’a otobüslerle gelen üniversite öğrencilerine biber gazı sıktı. İstanbul ve Kocaeli’nde gösterilere polis sert müdahalelerde bulundu.

Öğrencilerin protesto için yola çıktığını haberini alan İstanbul polisi, alarma geçti. Öğrencileri taşıyan otobüslerin plakalarını öğrenen polis, Çamlıca Gişeleri’nde de geniş güvenlik önlemi aldı. Aralarında çok sayıda çevik kuvvet, terörle mücadale ve güvenlik şube müdürlüğüne bağlı polislerin de bulunduğu ekipler, yaklaşık 150 öğrenciyi taşıyan 3 otobüsü saat 06.30 sıralarında Çamlıca Gişeleri’nde durduruldu.

Otobüsler bir süre burada bekletildi. Otobüslerden inmelerine izin verilmeyen öğrencilerin kimlik kontrolleri yapıldı. Polis, öğrencilere İstanbul’a girişlerine izin verilmeyeceği söyledi.
Öğrencilerin geri dönmeleri istendi. Yaklaşık 3 saat boyunca gişelerde duran öğrenciler, daha sonra TEM Otoyolu’ndan polis gözetimi altında Kurtköy’e doğru hareket etti. Kurtköy mevkiinde otobüslerden tuvalet ihtiyacını gidermek için inmek isteyen öğrencilere polis yine izin izin vermedi. Polisler ve öğrenciler arasında arbede yaşandı. Polis, uyarıları dikkate almayan öğrencilere biber gazı sıkarak müdahale etti.
Polis, öğrencilere İstanbul’a girmelerine izin verilmeyeceğini tekrarladı. Öğrencilerden ya geri dönmeleri ya da herhangi bir dinlenme tesisin yakınındaki boş alanda oturmaları istendi.
Bu sırada otobüsten inen öğrenciler slogan attı. Öğrenciler YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ı kast ederek “Yusuf Yusuf, Demokrasi Hakkımız Engellenemez” diye bağırdı.

Polisle yapılan pazarlık sonucu tüm öğrenciler otobüslerden indi. Otobüsten inen öğrencileri ile çevik kuvvet arasında tekrar arbede yaşandı. Polis yine biber gazı sıktı. Çok sayıda öğrenci gazdan etkilenirken bir polis memuru da hafif yaralandı.
Astım hastası 1 kız öğrenci ile baygınlık geçiren başka bir kız öğrenciye ambulansla gelen sağlık ekipleri müdahale etti. Öğrencilerden 31’i gözaltına alındı.

KOCAELİ’NDE YUMURTA
Kocaelili öğrenciler polis kontrolünde D-100 Karayolu’ndan İzmit’e geldi. Merkez Bankası Kavşağı’nda otobüsten inen grup, polis gözetiminde kent içinde yürüyüp Sabri Yalım Parkı’nda basın açıklaması yapmak istedi.

‘Üniversitelere sahip çık, AKP’ye bırakma’, ‘Bir, iki üç, bunlar yetmez ama, Tayyip’e daha fazla yumurta’, ‘Tayyip seni yumurtaya boğarız’, ‘Gün gelecek, devran dönecek, faşist AKP hesap verecek’ sloganları atan grup caddedeki trafik akışını engelledi. Grupta bulunanların uyarılara aldırmaması üzerine polis bunları yoldan uzaklaştırmak istedi. Öğrenciler bunun üzerine ceplerindeki yumurtaları atmaya başladı.

Bunun üzerine çevik kuvvet ile sivil ekipler öğrencileri gözaltına almaya başlarken kent içi bir anda karıştı. Trafiğin aktığı Hürriyet Caddesi ile yürüyüş yolunda kovalamaca oldu. Bazı öğrenciler kaçarken yere düştü. Polis 40 öğrencilen 15’ini gözaltına aldı.

KABATAŞ’TA MÜDAHALE
Gençlik Sendikası (Genç-Sen) üyesi bir grup öğrenci, Kabataş’ta toplanmaya başladı. Polis, Erdoğan’ın rektörlerle bir araya geldiği Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisi’ne doğru yürümek konusunda ısrar eden öğrencilere, müdahale etti. (Dha)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.