DünyaManşet

Wikileaks mi terörist, ABD mi?

0

ABD’nin 2004-2010 arasındaki 250 bine yakın gizli diplomatik belgesini açığa çıkaran Wikileaks’in terörist örgüt ilan edilmesi istenirken, web sitesi tarafından yayınlanan belgelerden birinde ABD ordusunun Irak’ta gazetecileri nasıl hedef gözeterek öldürdüğüne dair görüntüler yer alıyor.

ABD’li yetkililerin doğruladığı görüntülerde  bir Amerikan helikopterinin 2007’de Bağdat’ta 10 kişiyi tarayarak öldürmesi yer alıyor.

NTVMSNBC’nin haberine göre Wikileaks Irak’taki Amerikan güçlerine bağlı Apache helikopterlerinden açılan ateşle, aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu 10 kadar kişinin 2007 yılında öldürülmesinin görüntülerini yayımladı.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, görüntülerin orijinal olduğunu teyit etti.

Bağdat’ın kenar mahallelerinden birinde 12 Temmuz 2007 tarihinde meydana geldiği bildirilen olayın video kayıtlarında, pilotlar, aralarındaki konuşmalarda, bir meydanda bir grup insanın belirlendiğini ve bazılarının silahlı olduğunun tespit edildiğini ifade ediyor.

Wikileaks’ın açıklamasında, silahlı oldukları sanılan bu iki kişinin aslında Reuters ajansına çalışan 22 yaşındaki foto muhabiri Namir Nureddin ve yardımcısı 40 yaşındaki Said Çmağ olduğu belirtildi.

Askerlerin bu kişilerin elindeki kameraları silah zannederek ateş açtığı ve 2 muhabir dahil 10 kadar kişinin öldürüldüğü ifade edildi.

Helikopterlerin ateş açtığı kişilerin yardımına bir aracın geldiği, araçtakilerin yaralılara yardım etmeye çalıştığı, helikopterin bu kez yardıma gelen aracı taradığı görülüyor.

Reuters genel yayın müdürü David Schlesinger, “Bu görüntüler, savaş bölgelerinde haber yapmaya çalışanların karşı karşıya bulundukları tehlikenin simgesel, trajik bir örneği. Savaş muhabirliğinin ve bu görevin yapılması sırasında yaşanan trajedilerin somut bir kanıtı” dedi.

Bu olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılmasını isteyen Reuters yetkilileri, “Eğer bu durum ordunun kurallarına uygunsa, bu kurallar yanlış” görüşünü dile getirdi.

Wikileaks’ın gizli belgeleri yayımlamasını engelleyemeyen ABD ise yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, gizli belgelerinin yayınlanmasının ciddi sonuçları olacağına işaret etti.

Kongre üyeleri de Wikileaks’e sert tepki gösterdi. Kongre üyeleri, sitenin Amerikan ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu savunarak terör örgütü olarak tanımlanmasını talep etti.

Kongre üyeleri ayrıca Obama hükümetinden sitenin kurucusu 39 yaşındaki Jullian Assange’ye dava açmasını istedi. Assange hakkında İsveç’te geçen Ağustos’ta tecavüz suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.

(NTVMSNBC, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.