ManşetSağlık

Nükleer atıklarda kanser şüphesi

0

Almanya’da “nükleer enerji”, bu kez kanser tehdidi nedeniyle tartışma konusu. Aşağı Saksonya Eyaleti’ndeki nükleer atık tesisi yakınında yaşayanlarda kanser vakalarının artması, yetkilileri harekete geçirdi.

Kanser vakalarıyla ilgili Aşağı Saksonya’da tutulan resmi kayıtlara göre 2002-2009 yılları arasında Asse Nükleer Atık Tesisi çevresinde yaşayan 12 erkekte ve 6 kadında kan kanseri teşhis edildi. Bu rakam eyalet ortalamasını iki katı. Aynı dönemde tiroit kanseri teşhisi konan kadınların sayısı ise üç katına çıktı.

Aşağı Saksonya Eyaleti Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sözcüsü Thomas Spieker konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Lösemi teşhisleriyle ilgili 2002-2009 raporunda, Wolfenbüttel yakınlarında bulunan Asse çevresinde kanser teşhisi konan erkeklerin sayısında belirgin bir artış olduğuna dair bazı bilgiler bulunuyor.”

Federal daireye göre risk yok

Almanya’da düşük ve orta dereceli radyoaktif atık yüklü 126 bin varil, 1967 yılından 1978 yılına kadar Aşağı Saksonya Eyaleti’ndeki Asse’de bulunan eski bir tuz madeninin boşalan galerisine yığıldı. Galeride incelemeler yapan Almanya Federal Radyasyondan Koruma Dairesi kanser vakalarıyla radyoaktif atıklar arasında bir bağlantı bulunmadığını açıkladı. Daireden verilen bilgilere göre yapılan radyasyon ölçümleri şu anda atık tesisi çalışanları ve çevre sakinleri için herhangi bir risk söz konusu olmadığını ortaya koyuyor.

Diğer yandan Hannover Sağlık Bakanlığı durumu araştırmak için, Eyalet Sağlık Dairesi ve Federal Radyasyondan Koruma Dairesi’nden yetkililerin katıldığı bir çalışma grubu oluşturdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, araştırma grubunun hedefi tespit edilen kanser vakalarıyla ilgili mümkün olduğunca detaylı bilgi temin edilmesi. Araştırma Grubundan Elke Bruns Philipps “Bu kişilerle ilgili detaylı bilgi elde etmemizin aylar sürebileceği gerçeğine hazırlıklı olmalıyız” şeklinde konuştu. Alelacele bir yargıya varılmasının yanlış sonuçlar doğurabileceği uyarısını yapan Wolfenbüttel kaymakamı Jörg Röhmann ise “Henüz artış gösteren kanser vakalarıyla Asse arasında herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir” açıklamasını yaptı.

Su sızıntıları tespit edilmişti

Konuya büyük bir ciddiyetle yaklaştıklarını kaydeden Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Başbakanı David McAllister ise şöyle konuştu: “Sakin bir şekilde ve büyük bir dikkatle eldeki verilerin nedenini araştıracağız. Elbette başka istatistikî belgelere de ihtiyaç duyuyoruz. Eyalet yönetimi bu bilgileri büyük bir ciddiyetle ele alıyor.”

Asse Nükleer Atık Tesisi daha önce de nükleer atıkların gerekli koşullar altında saklanmadığı gerekçesiyle sık sık gündeme gelmiş, tamamen yalıtılmış olduğu söylenen galerilerde birçok kez su sızıntısı yaşandığı tespit edilmişti.

© Deutsche Welle Türkçe

Werner Schmitz / Çeviren: Banu Ertek

Editör: Ayhan Şimşek

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.