Yeşil Havadis

Yeşiller’den füze kalkanını terk edin çağrısı

0

Yeşiller Partisi eş sözcüleri Ümit Şahin ve Yüksel Selek bugün yaptıkları basın açıklamasıyla Türkiye’yi NATO’nun yeni füze savunma sistemini daha fazla vakit kaybetmeden terk etmeye çağırdı.

Basın açıklaması şöyle:

“Hükümet geçen hafta sonu yapılan Lizbon zirvesinde Türkiye’nin NATO’ya olan bağlılığını bir kez daha kanıtladı. Türkiye’yi “belirsiz” ülkelerin tehdit alanı içine sokacak füze savunma sistemine dahil olma hevesi eski dünyanın kalıntısı olan bir savaş örgütüne koşulsuz bağlılığı kanıtlama çabası dışında bir anlama gelmiyor.

Hükümet, Türkiye’yi daha güvensiz, savaş tehdidine daha açık bir ülke haline getirecek, muhtemelen bir de ekonomik yük altına sokacak bu yeni silahlanma projesine dahil olmaktan daha fazla vakit kaybetmeden vazgeçmelidir.

Evet, füze kalkanı veya savunma sistemi denen, tam olarak neye benzediğini kimsenin anlamadığı bu yeni proje bir silahlanma projesidir. Bunun bir savunma projesi olarak sunulması ve kamuoyunun bu projenin barışa ve güvenliğe hizmet edeceğine inandırılmak  istenmesi bir yanıltmacadır.

NATO’nun bu yeni stratejisi varlık nedeni ortadan kalkmış bir savaş makinesini canlı tutma çabasıdır. Silah sanayine yeni kaynaklar aktarma çabasıdır. Savaşsız bir dünya ihtimalini engellemek için bin türlü tehdit algısı yaratmaya devam edeceklerinin, daha fazla silahlanmadan vazgeçmeyeceklerinin göstergesidir.

Gerçek barış politikasının tek bir ilkesi vardır: Tek taraflı da olsa silahları azaltmak. Daha fazla silahlanarak barışa ulaşılmaz.

Türkiye NATO’nun bu yeni stratejisine itiraz etmeliydi. Bu teslimiyet hiçbir açılımı sonuca ulaştıramayan hükümetin cesur dış politika söyleminin de sadece laftan ibaret olduğunu kanıtlamıştır.

Bir savaş örgütü olan NATO dağıtılmalıdır.

Koşulsuz barıştan yana, antimilitarist ve şiddet karşıtı bir siyasi parti olarak,  savaş karşıtı hareketin mücadelesini destekliyoruz.

Yüksel Selek – Ümit Şahin

Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri”

You may also like

Comments

Comments are closed.