ManşetTürkiye

Taraf yazarından Pınar Selek’e “mahkumiyet”

0

Pınar Selek

Taraf gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, dün twitter’daki mesajlarıyla Mısır Çarşısı patlaması hakkındaki beraat kararı Yargıtay Ceza Kurulu tarafından bozulan sosyolog, yazar Pınar Selek’i savunanları ve tanıklık kampanyası yürütenleri eleştirdi. Twittter’daki köşesinde “Bu konunun tabu olduğunun farkındayım, ama 7 insanın ölümü söz konusu. Mahalle baskısına gelip ikna olmadığım bir konuda hüküm veremem. Yerinizde olsam 7 kişinin öldüğü bir olayla ilgili bu kadar çelişkili rapor ifade durum varken bu kadar rahat ‘politik’ hüküm vermezdim” diyen Yıldıray Oğur, gelen tepkiler üzerine “Pınar Selek’i uzaktan tanırım. ‘Sürüne sürüne erkek olmak’ müthiştir, umarım masumdur, ama ‘yargı 10 yıldır neden onla uğraşıyor’ anlamıyorum.” dedi.

“Laf olsun diye yazdığınız şaibeli şeyler adaletsizliği artırıyor.”

Yıldıray Oğur

Taraf yazarı Oğur’un twitter mesajlarına tepki veren Hala Tanığız Platformu Yurtdışı Sözcüsü avukat Yasemin Öz ise şunları yazdı: “Bu konuda şaibe varmış gibi şeyler yazarak hüküm veriyorsunuz. Nesnel olmaya çalışma iddianız hüküm vermemek demek olmuyor. Davanın detaylarını bilmediğiniz, kulaktan dolma yalan yanlış basın haberlerinden yola çıkıp bir şeyler yazdığınız belli. Bir gazeteci bilmediği konularda şaibe yaratacak şeyler yazmaması gerektiğini bilecek donanıma sahip olmalıdır. Laf olsun diye yazdığınız şaibeli şeyler adaletsizliği artırıyor. Hüküm verecek kadar bilmiyorsanız, bilgilenince yazın lütfen.”

Avukat Yasemin Öz, Oğur’un Pınar Selek aleyhine kanıtlar olduğu iddiasına ise şöyle cevap verdi: “Ben avukatım ve dava dosyasını iyi biliyorum. Ceza hukukunda kesin kanıt yoksa ceza da olmaz, Pınar’ın aleyhine kesin kanıt yok. Aksine lehine pek çok kesin kanıt var. Ben fikir yürütmüyorum, dava dosyasındaki delillere göre konuşuyorum. Arkadaşım olduğu için inanmıyorum masumiyetine, aleyhine hukuken geçerli tek bir delil olmadığı için biliyorum masum olduğunu.”

Yasemin Öz

Yasemin Öz, Pınar Selek’in bize yutturulmaya çalışanları değil hakikati aradığı ve hakikat bazılarını rahatsız ettiği ve açığa çıksın istemedikleri için mahkum edilmek istendiğini söyledi. Oğur’un iddia ettiği gibi Selek beraat etsin diye bir mahalle baskısı olmadığını, tam tersine müebbet yesin diye baskı yapan koca bir sistem olduğunu yazan avukat Öz, Oğur’un iddialarına karşı “Derdiniz gerçekten bilgilenmek ise size dava dosyası ile ilgili bilgileri vermeye hazırız” dedi.

Yıldıray Oğur’a tepki gösteren isimlerden biri olan Feyza Akınerdem ise “Bu yazdıklarınızla yerel mahkemenin masumluğuna hükmettiği bir insanı açıkça bu olaydan sorumlu tutuyorsunuz farkında mısınız? Taraf’ın kurulduğu ilk günden beri bize anlattığı devlet neydi peki? Pınar Selek söz konusu olunca mı devlet birden şeffaflaştı?” diye sordu.

Savaş karşıtı ve feminist yazar, sosyolog Pınar Selek 9 Temmuz 1998’de Mısır Çarşısı’nda meydana gelen ve 7 kişinin ölümüne neden olan patlamadan sorumlu tutulmuş, sorgusu sırasında ağır işkenceler görmüş ve 2,5 yıl tutuklu kaldıktan sonra hiçbir delil bulunamaması nedeniyle beraat etmişti. Yargıtay bu yıl mahkemenin beraat kararını bozmuş ve Pınar Selek’in tekrar yargılanması gerektiğine karar vermişti.

“Hala tanığız”

Aralarında Noam Chomsky, Judith Butler, Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk’un da olduğu binlerce kişi 12 yıldır süren bir yargılama süreciyle karşı karşıya bırakılan ve delil olmadığı için beraat ettiği davadan tekrar yargılanmak istenen Pınar Selek’le dayanışmak için “Pınar Selek’e tanığız” kampanyası yürütüyor. İmza kampanyası metninde şöyle deniyor:

“Türkiye’nin başlıca anti-militarist feministlerinden, barış aktivisti, sosyolog, araştırmacı ve yazar Pınar Selek, iki kez beraat ettiği davadan yeniden yargılanacak. Hayatını ezilen ve dışlanan insanlara adayan Pınar Selek, şimdi de Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ istemiyle karşı karşıya kaldı.

Mahkemenin daha önce verdiği beraat kararlarına rağmen 11 yıl boyunca “bombacı” olarak yaftalandı. Ne ki, tüm bu zaman içerisinde çalışmalarını sürdürmekten ve ürettiklerini toplumla paylaşmaktan vazgeçmedi.

Pınar Selek kendisini Mısır Çarşısı patlaması sonrası fail olarak sanık sandalyesine oturtan komploya maruz kalmadan hemen önce, binlerce cana, acıya ve ülkesinin on yıllarına mal olmuş savaşın etkileri ve sonuçları üzerine yaptığı araştırmayı bitirmek üzereydi. İki buçuk yılını hapiste ve 11 yılını mahkeme salonlarında geçirdi. Söz konusu davadan iki kez beraat etmesine rağmen, “Mısır Çarşısı Bombacısı” olarak damgalanmak ve terörize edilmekle mücadele etmek zorunda kaldı. Tüm bu saldırılara karşı bildiği tek yöntemle, sevgisinden ve hayat deneyiminden damıttığı bilinçle direndi.

Pınar Selek yaşamını, savaş karşıtı duruşa ve şiddetin bütün türlerine karşı koşulsuz mücadeleye vakfetmiştir. Toplumsal cinsiyet, militarizm, şiddet, ekoloji, medya, sokak çocukları ve toplumun “alt kültür” olarak nitelediği gruplarla ilgili sayısız konferans, seminer ve atölye çalışması içinde yer almıştır. Çeşitli gazete, dergi ve bültenlerde, bu konularda yazılmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

Pınar Selek’in gerçekte kim olduğunu bilen bizler, bir kez daha onunla olan dayanışmamızı ilan ediyoruz. Pınar Selek’in sürdürdüğü mücadelenin hayal edilebilir ve mümkün olabileceği bir ülke, bir dünya için, Pınar Selek için adalet talep ediyoruz.”

İmza metninin tamamına, destek verenlerin listesine ve mahkeme süreciyle ilgili ayrıntılara http://www.pinarselek.com/ adresinden erişilebilir.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.