Türkiye

Gizli anayasamız MGSB kabul edildi

0

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin bugün Bakanlar Kurulu’nda kabul edildiğini bildirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Çiçek, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü gündeminde ağırlıklı olarak geçtiğimiz Milli Güvenlik Kurulu toplantısında hazırlanan son taslağı kabul edilen ve kamuoyunda Kırmızı Kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin görüşüldüğünü belirterek, taslak metnin bir kısım merhalelerden geçerek ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildiğini, değerlendirmelerin yapıldığını söyledi.

Çiçek, belgenin Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildiğini bundan sonra diğer belgelerin hazırlanması ve buradaki hedefler doğrultusunda çalışma yapılmasının karara bağlanmış olduğunu da sözlerine ekledi. Çiçek, şöyle devam etti:
“Yeni belgede soğuk savaş sonrası dönemde uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler dikkate alınmak suretiyle ülkemizin bugün ve gelecekte karşılaşabileceği güvenlik sorunları kapsamın içinde değerlendirilmiş ve milli güvenlik siyasetinin esasları kabul edilmiştir. Bu değerlendirmede geleneksel güvenlik sorunlarının yanında kamu düzeni ve güvenliği, enerji arz güvenliği, gıda ve su güvenliği, sanal ortam güvenliği, afetler ve kamu sağlığına yönelik riskler gibi sorun alanları da yer almaktadır. Ülke yararına kullanılabilecek imkan ve fırsatlar da göz önünde bulundurulmaktadır. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini esas alan bir yaklaşımla güvenliğin sağlanması yanında temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının kolaylaştırılması da dikkate alınmıştır. Uluslararası anlamda güvenliğimizi sağlama konusunda çok boyutlu bir yaklaşım benimsenmiş ve barış ve istikrara katkıda bulunulması hususu metinde yer almaktadır.”

Hukukun tanımı olmayan kavramlar yok

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Çiçek, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nden irtica kelimesinin çıkarılmasının ardından terör örgütleri için nasıl bir tanımlama yapıldığı yönündeki bir soruya, “Hukuken tanımlanması mümkün olmayan kavramların bu metnin içinde olmadığı” yanıtını verdi.

Toplumun huzur ve refahı ülkenin güvenliğini ve bu çerçeveye zarar verecek lüzumsuz tartışmalara kapı aralamamak gerektiğine vurgu yapan Çiçek, “İrtica kavramı hep konuşulmuştur ama bir siyasi suçlama aracı olarak konuşulmuştur. Geriye dönük hiçbir metinde de bunun ne olduğuyla ilgili bir tarif de söz konusu değildir, Toplumda yeni kamplaşmalara kutuplaşmalara suçlamalara meydan verecek içini herkese göre doldurduğu kavramlar bu metinde yok. Son derece kendi içinde tutarlı, dünyada benzeri belgelerdeki içeriğe sahip ve Türkiye’nin geriye dönük tecrübesini de yansıtan bir metindir. Türkiye’de ilk hazırlanan metin 11 sayfadır, sonradan ansiklopedik sayfa adedine kavuşmuştur. Bunlar doğru şeyler değil” diye konuştu.

Devletin sahibi millettir

Çiçek, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin içeriğine ilişkin komşulardan gelebilecek tehditlere yönelik nasıl bir güvenlik perspektifi oluşturulduğu yönündeki soruya içeriğe ilişkin bir soru olduğu için açıklama yapamayacağı yanıtını verdi Çiçek, bu belgeye ek olarak bakanlıkların yeni strateji belgeleri hazırlayacağına dikkat çekerek, “Bu belgeler 5 yılda bir yenileniyor. Yenilenmesinin sebebi ülkede, bölgede dünyada gelişmeler oluyor. Şartları yeni baştan değerlendirmek ve devletin güvenliği açısından ortaya bir vizyon koymak gerekmektedir. İster konu ister sorun olarak bunlar burada zikredilmiştir. Yaklaşımlar da bu belgede vardır, Onun dışındakiler içeriğiyle ilgilidir. Açıklanacak bilgiler değildir” dedi.

Çiçek, yeni hazırlanan metinde devletin kendi halkını tehdit olarak görmeyeceği yönündeki yorumların yapıldığının hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

“Devletin sahibi millettir, kendi milletini tehdit olarak gören devlet olamaz. O dışarıdan bir algılamadır. Bu metinler herkes tarafından bilinmediği için farklı değerlendirmeler yapılıyor. Neticede bugün hazırlanan belge ülkenin güvenliğini sağlama, milli menfaatine olan hususlarla ilgili genel ilkeleri belirlemekten ibarettir. Milleti tehdit olarak gören bir anlayış bu belgede olamaz. Milletin daha rahat yaşamasını, daha huzur içerisinde daha refah içerisinde güvenli bir ortamda yaşamasını temin etmekle ilgili düzenlemelerdir. Meseleye böyle bakmak lazım. Geriye de fazla takılmanın anlamı yok. Biz geleceğe bakalım.”

Zirveden başarı ile çıkılmıştır

Hükümet Sözcüsü Çiçek, NATO Zirvesi’nin ardından karara bağlanan Füze Kalkanları konusunda bir takım endişelerin olduğunun hatırlatılması üzerine ise, “Türkiye bu zirveden başarıyla çıkmıştır. Türkiye’nin hukuku da bu zirvede korunmuştur. Onun dışındakiler siyasi söylem meselesidir” değerlendirmesini yaptı. Çiçek, ayrıca bugün Bakanlar Kurulu’nda Anayasa değişikliğinin ardından çıkarılan uyum yasaları kapsamında, kamu denetçiliği ve elektronik ticaretin düzenlenmesiyle ilgili kanun tasarılarının görüşüldüğünü dile getirdi. (Aa)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.