LGBTİ+

6. Homofobi Karşıtı Buluşma’nın hazırlıkları başladı

0

Homofobi Karşıtı Buluşma’nın altıncısına altı ay kaldı.

Kaos GL tarafından her yıl 17 Mayıs Haftasında organize edilen Homofobi Karşıtı Buluşma’nın altıncısının merkezi etkinlikleri, 1-22 Mayıs 2011 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek. Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği ayrımcılığına karşı mücadele yürüten Kaos GL, Buluşma’yı, homofobi ve transfobiye karşı örgütlüyor.

İlk kez Mayıs 2006’da gerçekleşen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, 2009’da ayrımcılığa karşı mücadelede örülen ağların sonucunda Ankara sınırlarını aşarak 5 şehre yayıldı. 2010’daki Buluşma ise Ankara ile birlikte 14 şehirde gerçekleşti.

Ayrımcılığa karşı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBT) bireylerin insan haklarının geliştirilmesi için mücadele eden Kaos GL Derneği, önümüzdeki yıl Homofobi Karşıtı Buluşma’nın altıncısını düzenleyecek.

Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ

6. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, Bölgesel Ağ girişimine de ev sahipliği yapacak. Kaos GL, 16 yıl önce kendini deklare edip mücadele perspektifini tanımlarken, “Ortadoğu ve Balkan Ülkeleri Eşcinselleri Konferansı”nı bir hayal olarak ilan etmişti. 2006’dan beri devam eden Buluşma’nın temel forumlarından biri “Homofobiye Karşı Mücadelede Uluslararası Deneyimler” oldu. Homofobiye karşı mücadelede dayanışma için Ortadoğu, Kafkasya ve Balkan Ülkeleri LGBT Ağı oluşturmayı planlayan Kaos GL, Bölgesel Ağ’ı örgütleme hazırlıklarına başladı.

“Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ” girişimi için uluslararası çağrıda bulunan Kaos GL, Ermenistan, İsrail, Filistin, Lübnan, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Gürcistan, Kıbrıs (Kuzey/Güney), Azerbaycan gibi ülkelerden katılımcıları 6. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’ya davet ediyor. Altıncı Buluşma’nın bir tam günü “Bölgesel Ağ” toplantına ayrılacak.

Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları

Buluşmayı sahiplenen öğrenci toplulukları ve akademisyenlerle birlikte “Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları” her yıl daha fazla üniversite kampüsüne taşınıyor.

Homofobi Karşıtı Buluşma, 2006 yılında ilk kez 4 günlük bir salon etkinliği olarak başlamıştı. 2007 yılında merkez etkinliklere, başkentin üç büyük üniversitesinde yapılan “Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları” eklendi. 2011 yılında ise en az 20 kampüste buluşma planlanıyor.

Kaos GL Derneğinin koordinasyonu ile 6. Buluşma’nın yerel etkinlikleri Trabzon, Samsun, Adana, Mersin, Kayseri, Edirne, Aydın, Diyarbakır, Van, Antalya, Eskişehir, Denizli, Kars, Çanakkale, İzmir ve İstanbul’da yapılacak. Ankara programı ise 1 Mayıs ile 22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.

Arkadaş Z. Özger Buluşması

5 Mayıs Arkadaş Z. Özger Etkinlikleri, Beşinci Buluşma’da ilk kez düzenlenmişti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi (AÜ SBF İHM) ile birlikte Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında düzenlenmeye devam edecek olan etkinlikler yine Cebeci Kampüsünde gerçekleşecek. Şair adına Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında düzenlenen etkinliklere Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Dayanışma Derneği (SBF-d-Der) ev sahipliği yapıyor.

Homofobiye Karşı Gökkuşağı

Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın beşincisi Judith Butler’in “Queer-Yoldaşlığı” konferansı ile tamamlanmıştı. Altıncı buluşma için yine konferanslar, atölyeler, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve forumlardan oluşacak rengarenk bir program hazırlanıyor.

Altıncı Buluşma programı kapsamında 15 Mayıs Vicdani Ret Günü, Homofobi Karşıtı Buluşma’ya dahil olacak. Anti-Militarist Forum’un yanı sıra 15 Mayıs’ta, eşcinsellik ve askerlikle ilgili etkinlikler yapılacak.

Anti-Militarist Forum ile birlikte “LGBT’nin Yoksulluk Halleri”, “Anarko-Queer Forum”, “Mekânsal Forum” ve “Dinsel Forum” gibi başlıklar Altıncı Buluşma’nın programında öne çıkan temalar olacak.

Buluşmalarda daha önce Homofobi ve Ayrımcılık çerçevesinde düzenlenen forumlardan bazıları:

“Ruhsal Forum – Hastalık’tan İdeoloji’ye Homofobi”, “Queer Forum”, “Homofobiye Karşı Mücadelede Uluslararası Deneyimler”, “Lezbiyenler ve Biseksüel Kadınlar Forumu”, “Medya-İletişim Forumu”, “Trans Forum”, “Feminist Forum”, “Homofobiye Karşı Video Art”, “Homofobi Kıskacındaki Beden: Erkeklik & Kadınlık”, “Anayasa Forumu”, “AB Sürecinde İnsan Hakları”, “Milliyetçilik, Nefret Salgını ve Homofobi”, “LGBT Bireylere Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık”, “LGBT Bireylerin İnsan Hakları ve Nefret Suçları”, “Eğitimde Cinsel Ayrımcılığa Karşı Forum”, “LGBT Mültecilerin Sorunları”, “Sınırlara Karşı Forum”, “Sol ve Homofobi Forumu”, “Gökkuşağı Forumu”.

Homofobi Karşıtı Buluşma ile yaşdaş olan “Kadın Kadına Öykü Yarışması”nın altıncısını kazananlar yine Buluşma programında ödüllerine kavuşacaklar.

Homofobiye Karşı Sanat

Gökkuşağı sinemasından tiyatro ve sergilere, sanat da Homofobiye Karşı Buluşuyor.

6. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, LGBT temalı kısa ve uzun filmlerinizi, oyunlarınızı, performanslarınızı, müziklerinizi ve bestelerinizi bekliyor.

Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş

Homofobi Karşıtı Buluşma, 1 Mayıs Yürüyüşü ile başlayıp 17 Mayıs Yürüyüşü ile tamamlanıyor. 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Gün nedeniyle düzenlenen yürüyüş, Türkiye’nin dört bir yanından gelen LGBT birey ve örgütlerce yapılıyor.

6. Buluşma kapsamında, 22 Mayıs Pazar günü Ankara’da yapılacak “Homofobi Karşıtı Yürüyüş”, homofobi, transfobi ve nefrete karşı gökkuşağı bayrağı altında olacak.

Kaos GL, Buluşma’yı Neden Örgütlüyor?

Buluşmanın koordinasyonunu yapan Kaos GL, 90’lı yılların başından beri ayrımcılığa karşı LGBT bireylerin insan haklarının geliştirilmesi yönünde sosyal, kültürel ve akademik alanlarda etkinlikler düzenliyor.

2005 senesinde “Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği” adıyla yasal bir derneğe dönüşerek LGBT hakları için çalışmalarına ve mücadeleye devam ediyor.

Homofobi ve Transfobiye Karşı Buluşma ile Türkiye’de Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) bireylere yönelik ayrımcılığın tartışılmasına ve görünürlüğünün sağlanmasına zemin yaratmayı amaçlıyor.

LGBT bireylerin ve heteroseksüellerin birlikte özgürleşeceği bir dünyaya dair düşüncelerin paylaşılmasını ve tartışılmasını istiyor.

Homofobi Karşıtı Buluşma ile LGBT topluluğunun örgütlenme ve ifade hürriyetinin gelişmesi ve ayrımcılığa uğramaması yönündeki çalışmalar yayılıyor.

Kaos GL, diğer şehirlerdeki LGBT bireylerin kendi örgütlerini oluşturabilmeleri için dayanışma gösteriyor.

LGBT bireylerin insan haklarının görünürlüğünü sağlamak için çalışıyor. Bunun için de kadın örgütlerinden insan hakları örgütlerine ulusal ve uluslararası pek çok kurum ve kuruluşla homofobiye karşı ortak çalışmalar yürütüyor.

Tüm bu ortak çalışmalar ve ayrımcılığa karşı mücadelede örülen ağların sonucunda Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma diğer şehirlere yayılıyor.

Homofobi Kimin Meselesi?

17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün’ü, “Homofobi Karşıtı Buluşma” programıyla Türkiye’ye uyarlayan Kaos GL, “homofobi kimin meselesi?” sorusunu soruyor. Farklı ayrımcılıklar arasında bağlantılar kurmaya çalışıyor. Söz konusu ayrımcılıklara karşı mücadele pratikleri ve özgürlük mücadeleleri arasında yatay ağlar örmeyi hedefliyor.

Kaos GL, homofobi meselesi ile seksizm, milliyetçilik, ırkçılık, militarizm arasındaki bağlantılara dikkat çekince, “homofobi kimin meselesi?” sorusu akademide ve sivil toplumun farklı kesimlerinde sahiplenildi. Böylece Homofobi Karşıtı Buluşma’yı kendi mücadele alanlarına uyarlayarak, şehirlerinde ve kampüslerinde örgütlemek isteyen öğrenci toplulukları ve sivil toplum örgütleri ortaya çıktı. Bu sayede LGBT bireylerin henüz görünür olamadıkları şehir ve kampüslerde de homofobi meselesi tartışılabiliyor.

Neden 1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a…

Özgürlük talebi ortak, mücadele de ortak olmalı şiarından hareket eden Kaos GL, 1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a özgürlük mücadeleleri arasında köprüler kuruyor.

1 Mayıs, Türkiye LGBT mücadelesi açısından önemli bir dönüm noktası. 2001’de Kaos GL Ankara’daki kutlamalara katılarak ilk kez kamusal alana çıkmış; gökkuşağı bayrakları ve sloganlarıyla emek mücadelesiyle LGBT mücadelesinin ortaklığına işaret etmişti. Homofobiye Karşı Buluşma da özgürlük mücadelesinin bir parçası olarak gelişiyor. Kaos GL, kurulacak bu köprü sayesinde, LGBT’lerin maruz kaldığı saldırı ve ayrımcılıklara karşı mücadelelerin birleştirilmesini ve alanların genişletilmesini hedefliyor.

Dünyadaki LGBT hareketinin ve hak mücadelesinin kurumsallaşması harekete yeni açılımlar getirdi. Bununla birlikte, yoğunlukla Batı’da olmak üzere kazanılan çeşitli haklara rağmen homofobi ve transfobi hâlâ küresel ölçekte bir sorun teşkil ediyor. Homofobiye Karşı Uluslararası Gün’ün (IDAHO) bu nedenlerle yeniden harekete geçmeye ve sokağa çıkmaya karar vermesi ile 1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma örtüşüyor. (www.kaosgl.org)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.