ManşetTürkiye

KPSS’de imam çalışmayınca cemaat yanıtlayamadı

0

Kopya skandalı yüzünden iptal edilip tekrar yapılan KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nda tam puan alan çıkmadı. YÖK Başkanı, önceki sınavdaki kopya iddialarının güçlendiğini söyledi.

10 Temmuz’da gerçekleştirilen ancak kopya çekildiği ve soruların sızdırıldığı kesinleşince iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’na giren 280 bin öğretmen adayından 350 kişi tam puan almıştı.

21 Ekim’de tekrarı gerçekleştirilen sınavdan ise tam puan alan kimse çıkmadı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı sonuçlarına göre, sınavda tüm soruları yapan aday bulunmadığını, en fazla 111 net yapan olduğunu belirterek, ”Böylece kopya iddiaları güçlendi” dedi.

Özcan, soruların sızdırıldığı iddiasıyla iptal edilerek, 31 Ekim 2010’da yeniden yapılan KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, sonuçlara göre sınavda tüm soruları doğru yanıtlayan aday bulunmadığını, 120 sorudan en fazla 111 net yapan aday olduğunu kaydetti.

Özcan, bu sonuçlara göre, sınavda soru sızdırılması ya da kopya iddialarının güçlendiğini belirterek, bundan sonraki görevin savcılığa düştüğünü ifade etti.

Özcan, ÖSYM’nin yapısında değişiklik öngören kanun taslağını sunduklarını ve bu taslağın kanunlaşmasını beklediklerini bildirdi.

Sınavda 2 bin 718 aday ise 100 ve üzeri net yaptı. Adayların, toplam 120 soruya verdikleri doğru ve yanlış cevaplardan hesaplanan net soru sayısı ortalamasının yaklaşık 65 olarak gerçekleşti.

Tekrarlanan sınava katılım oranı yüzde 80, 235 bin 134 aday katıldı.

KPSS’de 280 adayın sınavı iptal edildi. Geçerli özel kimlik belgesi olmaksızın sınava girmek isteyen, kural dışı davranışlarıyla sınav düzenini bozan ve cevap kağıtları üzerinde kopya incelemesi yapan istatistiksel analiz çalışması sonucunda iptaller belirlendi.

Sınav sonuçları, bugün saat 14.00’de ÖSYM’nin internet sitesinde duyuruldu. Ancak yoğunluk nedeniyle ilk saatte siteye girmek mümkün olmadı.

6 ARALIK’TA ATAMA, 7 ARALIK’TA İŞBAŞI
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen atamalarının 6 Aralık 2010 tarihinde yapılacağını ve atanan öğretmen adaylarının 7 Aralık’ta göreve başlayacağını bildirdi.

Bakanlığın internet sitesinde yapılan açıklamada, ağustos ayında yapılması planlanan 30 bin kadrolu öğretmen alımının, ”KPSS’ye ilişkin yürütülen soruşturma nedeniyle, başvuruda bulunan öğretmen adayları açısından telafisi güç hukuki ihtilafların doğmaması adına durum netleşinceye kadar ileri bir tarihe ertelendiği” anımsatıldı.

Tekrarlanan KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı sonuçlarının netleşmesi üzerine, Bakanlık tarafından yeni atama takvimi belirlendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

”5-12 Kasım 2010 tarihleri arasında kontenjanların güncellenmesi işlemi yapılmıştır. 22-24 Kasım’da taban puanlar belirlenerek, kılavuz yayınlanacaktır. 25 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında başvurular kabul edilecektir. Öğretmen atamaları 6 Aralık 2010 tarihinde yapılacaktır. Atanan öğretmen adayları 7 Aralık’ta göreve başlayacaktır.”

ABBAS GÜÇLÜ:
KOPYA OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, KPSS sonuçlarını NTV canlı yayınında değerlendirdi:

“Sonuçlarla birlikte kopya olduğu ortaya çıktı. Daha önce 350 tane tam puan alan varken şimdi nerede onlar? Büyük bir ihtimalle sınava da girmedi onlar, durumları tespit edilmesin diye. YÖK’ün bunların tek tek tespitini yapması gerekiyor.

60 bin aday da sınava girmedi, hedef şaşırtmak için mi böyle bir şey yapıldı? Daha da önemlisi YÖK bu skandalı en başından itibaren örtmeye çalışıyordu, yine sonuçların açıklanmasını 9 günlük bayram tatilinin öncesine getirerek bir taktik uyguladı. Sonuçların üç gün öncesinden hazır olduğunu biliyorduk, niye daha önce de açıklamadılar da öğretmen atamaları bayram sonuna kaldı. Atanamayan öğretmenler zaten birkaç aydır çok mağdur durumdalardı. Şimdi de atamalar 15-20 gün sarktı.

Bütün bunların cevabını birileri vermeli. Öğrenciler aynı, sınavı yapan kurum aynı, sorular aynıyken birdenbire puanlar niye bu kadar düştü? Bu da sorgulanmalı. Daha önce 100 netle alan yerler şimdi 80 netle öğretmen alacak. MEB taban puanları yeniden düzenleyeceğini açıkladı zaten.

Şimdi kopyacılar devreden çıktığı için adayların kazanma şansı yüksek olacak.”

İSMAİL KONCUK:
TEK ADAYIN BİLE 120 NET YAPMAMASI KOPYANIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖSTERMEKTEDİR
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı sonuçlarını değerlendirdi.

”350 kişinin 120’de 120 net yaptığı sınavda, bugün tek adayın bile 120 net yapmaması kopyanın büyüklüğünü göstermektedir” diyen Koncuk, şunları söyledi:

”Bir önceki sınava 15 bin kişi girmiyor, bu sınava girmeyenlerin sayısı 60 bin. Bir önceki sınavda 115 ve üzeri net yapanların sayısı 4 bin 200 iken bu sınavda 100 ve üzerinde net yapanların sayısı sadece 2 bin 718. 100 ve üzerinde net yapan sayısı daha önceki sınavda 8 bin civarındaydı. Yani yüzde 75’lik bir azalma olması enteresan bir durumdur. Sınavdaki kopya olayının boyutlarını göstermek açısından son derece önemlidir. 350 kişinin 120’de 120 net yaptığı sınavda, bugün tek adayın bile 120/ net yapmaması kopyanın büyüklüğünü göstermektedir. Savcılık eski istatistiklerle yenilerini karşılaştırmalı, şüpheli olanlar tespit edilmeli. Savcılık bugüne kadar elde ettiği tespitleri kamuoyu ile paylaşmalıdır. Bu kişilere öğretmenliğe başvuru hakkı verilmemelidir.”

”UCU KİME VEYA KİMLERE DAYANIRSA DAYANSIN TESPİT EDİLMELİ”
KPSS adaylarının bazılarının soruşturmadan bir şey çıkmayacağına ve bir takım kişilerin korunduğuna inandığını öne süren Koncuk, yetkililerin bu konuda açıklama yaparak kamu vicdanını rahatlatması, sorumluların bulunup cezalandırılacağını açıklaması gerektiğini söyledi.

Genel kültür ve genel yetenek sınavlarında da kopya çekildiğinin açık olduğunu iddia eden Koncuk, sınav sonuçlarının genel yetenek ve genel kültür testleri bakımından da değerlendirilmesinin ve tespit edilen kişilere KPSS 3 puan türü ile memur kadrolarına başvuru hakkı verilmemesini istedi.

TBMM’de KPSS araştırma komisyonu kurulması gerektiğini savunan Koncuk, öğretmen ve memur ataması yapılsa bile kopyaya karışanların tespit edilmesi halinde atamaların iptal edileceği, ödenen maaş ve ücretlerin yasal faiziyle geri alınacağını ilişkin bir açıklama yapılması gerektiğini söyledi.

Koncuk, ”Binlerce kişinin katıldığı 2010 KPSS sınavında soruları sızdıranlar ve dağıtanlar, ucu kime veya kimlere dayanırsa dayansın tespit edilmeli. Ana aktörler bakımından TCK’da en ağır cezalar getirilmelidir” dedi.

Koncuk, öğretmen olarak atama bekleyen 374 bin gencin sıkıntılarını hafifletmek ve öğretmen açığını da azaltmak için 70 bin boş öğretmen kadrosunun bu atama döneminde kullanılmasını da istedi.

“KİMLER, NEDEN GİZLENİYOR?”
Koncuk, ÖSYM Başkanlığının TC kimlik numarasının yanında her adayın şifre ile sonuçları öğrenebilmesi yönünde bir düzenleme yaptığını söyledi. Bu nedenle ellerindeki kimlik numaralarından 120’de 120 net yapanların kaç puan aldıklarını öğrenemediklerini ifade eden Koncuk, ”Bunu da manidar buluyoruz. Neyi gizliyoruz? ÖSYM’nin sayfasında da son derece kısıtlı bilgiler verilmiş. Bunu da anlamlı buluyoruz. Şeffaf olmaması bakımından ÖSYM’nin başına bir sürü iş geldi. ÖSYM’nin hala bundan bir ders çıkarmadığını anlıyorum. Neden gizliyoruz, kimleri gizliyoruz?” diye konuştu. (Ntv)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.