ManşetTürkiye

Türkiye Avrupa Konseyi dönem başkanı

0

Türkiye, 6 aylığına, 1949 yılından bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin dönem başkanlığını devraldı.

Ankara, dönem başkanlığını Strasbourg’da Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı bir törenle Makedonya’dan teslim aldı. Başkanlık Mayıs 2011’de İstanbul’da Ukrayna’ya devredilecek.

Davutoğlu, dönem başkanlığını devralmadan önce Avrupa İnsan hakları Komiseri Thomas Hammerberg ve Avrupa Konseyi genel sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüştü. Davutoğlu, dönem başkanlığını devralmadan önce Avrupa Konseyi bünyesinde imzaya açılmış Siber Suçlar Sözleşmesi’ni de imzaladı.

Türkiye dönem başkanlığının öncelikleri, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde reform, Avrupa Konseyi’nin siyasi denetim mekanizmalarının kuvvetlendirilmesi, Avrupa Birliği’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olması ve Avrupa’da çok kültürlülük temalarından oluşuyor.

Dönem başkanlığının ilk önemli randevusu 24-26 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Avrupa Adalet Bakanları Konferansı olacak. Avrupa adaletinde modernleşme ve cezaevlerinin görüşüleceği konferansa 30’un üzerinde Avrupa Adalet bakanının katılması bekleniyor.

Türkiye dönem başkanlığının öncelikleri arasında yer alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi reformu hakkındaki üst düzey konferans ise 26-27 Nisan tarihlerinde İzmir’de yapılacak.

Ankara’nın dönem başkanlığı sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ocak ayında, Başbakan Erdoğan’ın ise Nisan ayında Strasbourg’da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne seslenmeleri öngörülüyor.

Türkiye daha önce 1952, 1958, 1965, 1972, 1987 ve 1992 yıllarında Avrupa Konseyi dönem başkanlığı yapmıştı. Avrupa Konseyi üyesi ülke sayısının 47 ile sınırlı kalması halinde Türkiye’nin bir sonraki dönem başkanlığı 2033 yılında gerçekleşecek. (Kayhan Karaca-Ntv)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.