Kültür-Sanat

Nazilerin yasakladığı heykeller 70 yıl sonra gün ışığında

0
Emy Roeder'in Hamile Kadın heykeli (1918)

Emy Roeder'in Hamile Kadın heykeli (1918)

Hitler döneminde Nazilerin yasakladığı bir heykel sergisi, Almanya’nın başkenti Berlin’deki Yeni Müze’de halkın beğenisine sunuluyor.

11 parçadan oluşan sergideki eserlerden bazıları 20’inci yüzyılın başlarında üretilmiş.

Eserler, geçen sene Berlin kent merkezinde bir inşaat alanında ortaya çıkarıldı.

İnşaatın yeni bir metro hattı için yürütüldüğü, eserlerin de bu sırada bulunduğu açıklandı.

’15 bin eser’

Arkeologlar, kentin Orta Çağ tarihine ilişkin kalıntılar bulmayı umarken, 1944 yazında bombardıman sonrası yanarak yıkılmış bir işyerinin kalıntılarını keşfettiler.

Bu kalıntılarda bulunan heykellerin, Hitler rejiminin “yozlaşmış bir sanat” olarak nitelediği 15 bin eser arasında yer aldıkları bildirildi.

Ancak eserlerin nasıl bu işyerine taşındıkları bir muamma.

Tarihçiler, o dönemde eserleri kurtaran kişinin, söz konusu binanın dördüncü katını kiralayan Erhard Oewerdieck ve eşi Charlotte olabileceği savını araştırıyor.

Oewerdieck savaş sırasında eşiyle beraber bir grup Yahudinin kentten kaçmasına yardımcı olmuştu.

Hitler rejimi, pişmiş topraktan ve bronzdan yapılma heykelleri “sapkın” cinsel öğeler içerdikleri ve milliyetçiliğe karşı temaları işledikleri gerekçesiyle eleştirmişti.

Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit, heykellerin bulunmasının “küçük bir mucize” olduğu, “kentin karanlık zamanlarına dair bir çok şey sergiledikleri” yorumunu yaptı.

Nazilerin, sanatın geleneksel olması, kahramanlıkları ve Alman kimliğini yansıtması gerektiğini savunmuş, “modern sanat” denebilecek her tür esere karşı çıkmışlardı. (BBC)

You may also like

Comments

Comments are closed.