Basında Yeşiller

Bakanlar ‘kirli hayvan ticareti’ne el atıyor

0

Tarım Bakanlığı, pet shop’lardaki uygunsuz hayvan satışlarına gelen tepkiler üzerine mevzuatı değiştirmek için harekete geçti.

Türkiye’de pet shop’larda usulsüz ve sağlıksız koşullarda evcil hayvan satışına ilişkin Radikal’in haberi ses getirdi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Şikâyet çok. Mevzuatı bu doğrultuda değiştiriyoruz” açıklamasını yaptı. Denetim ayağından sorumlu taraf olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da “Satan kurallara uyacak” dedi. Tarkan’ın Radikal aracılığıyla yaptığı ‘Kirli ticareti boykot edin’ çağrısına ise destek büyüyor.

Hayvan sahibine sorumluluk

Tarım Bakanı Mehdi Eker, pet shop’larla ilgili şikâyetlerin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, yönetmeliği değiştireceklerini söyledi. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri ile ilgili kanunda haziran ayında değişiklik yapıldığını hatırlatan Eker, şimdi de buna uygun olarak yönetmeliğin değişeceğini açıkladı. Eker, “Bu değişiklik çalışmaları sırasında uygulamada yaşanan aksaklıklar ve bakanlığa yansıyan şikâyetleri de göz önüne alacağız” dedi. Haziran ayında ilgili kanunda yapılan değişiklik, hayvan sahibine de sorumluluk getiriyor. Bulaşıcı hayvan hastalığını ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümlerini bakanlığa bildirmeyen hayvan sahipleri ve muayene eden veteriner hekimlere para cezası uygulanacak.

Radikal’e konuşan Çevre Bakanı Veysel Eroğlu da ev ve süs hayvanının üretimin ve ticaretini yapanların hayvanların sağlığı ile ilgili önlemleri almakla yükümlüğü olduğunu dikkat çekerek aksi takdirde ceza uygulaması ile karşılaşmalarının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

HAYTAP önerisini gönderdi

Öte yandan bakanlığın açıklamaları üzerine Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), yasa değişikliği çalışmaları ile ilgili kendi görüşlerini gönderdi. HAYTAP, en az 10 yıl hayvan satışının yasaklanarak bu süreçte kontrol altına alınması gerektiğini savunurken para cezalarının ise arttırılmasını istiyor. HAYTAP’a göre yurda kaçak hayvan giriyinin önü kesilmediği ve pet shop’lar yeterince denetlenmediği sürece, hayvanların hastalıktan ölmeye devam edeceğini ve insan sağlığının da riske gireceği uyarısında bulunuyor.

Tarkan’ın çağrısına büyük destek

Megastar Tarkan’ın Radikal’e gönderdiği mektupta yaptığı ‘Kirli hayvan ticaretini boykot edin’ çağrısı yankı buldu. Yeşiller Partisi Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve MYK Üyesi Koray Doğan Urbarlı, Radikal’e elektronik posta göndererek boykota katıldıklarını açıkladı. Urbarlı, ‘Pet Shop’ mantığı ve canlılar üzerinden gözü kara bir şekilde kar etmeyi amaçlayan sistem değişmelidir. Yasalar canlıları korumak için yeniden düzenlenmelidir” dedi. Bir diğer destek mektubu da İK Uzmanı Sidar Aksoy’dan geldi. Aksoy, Tarkan’ın mesajı üzerine boykot çağrısına katıldığını belirtti. Radikal’in haberi sosyal ağlarda da yankı buluyor. Hafta sonu Facebook’ta kurulan ‘Pet Shop Mağdurları’ sayfasına iki günde 200’ü aşkın destekçi katıldı. (Begüm Gürsoy Kaya – Radikal)

You may also like

Comments

Comments are closed.