DünyaManşet

Nükleer atık trenine rekor geciktirme

0

Fransa’dan Almanya’ya taşınan 123 tonluk nükleer atık yüklü tren, 68 saat gecikmeyle yola çıktıktan 92 saat sonra Dannenberg’e ulaşabildi. 92 saat, iki nokta arasındaki tren yolculuğun katedildiği şimdiye kadarki en uzun süre. Eylemlerine cuma günü başlayan 50 bin yeşil ve nükleer karşıtı, “Castor” adlı trenin geçişini engellemeye çalıştı. Polis ve göstericiler arasında yer yer çatışma da çıktı.

Nükleer atık taşıyan 11 özel konteynırın, Dannanberg istasyonunda boşaltılması ve kamyonlara yüklenmesi ardından tepki toplayan yük karayoluyla, yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Gorleben deposuna sevk edilirken, nükleer karşıtları karayolu boyunca protesto eylemi yapacaklarını bildirdi.

Avrupa Yeşilleri tarafından yapılan açıklamada protestoların asıl amacının Almanya hükümetinin  nükleer santralların çalışma süresini uzatmasını protesto etmek olduğu belirtildi.

Eylemler çaresizliğin sembolü

Almanya’da nükleer enerji karşıtlarının düzenlediği protesto eylemleri ve siyasilerin tutuma ilişkin Süddeutsche Zeitung nükleer atık treninin çaresizliğin bir sembolü olduğunu savundu.

Gazete, protesto eylemlerinin, nükleer enerji ve enerji ekonomisinde yaşanan büyük soruna karşı bilinçli davranılmasını sağladığını aktarırken, “Halk hareketine dönüşen Gorleben direnişi, bu açıdan bir kazanç. Gösterilere herkesimden insan katıldı. Polisin tehlikeli yük taşıyan bir treni ve gösteri düzenleme hakkını güvence altına alması gerekiyor. Kimse göstericileri, Federal Hükümet’in nükleer enerji politikalarının doğru olduğu konusunda ikna edemez” diye yazdı.

Düsseldorf’ta yayınlanan Rheinische Post gazetesi ise Almanya’da nükleer karşıtı protestoların arttığına dikkat çekerken, “Birçok ülke, nükleer enerjiye ağırlık vermeyi sürdürse de Almanların buna karşı olduklarını ifade etmeye ve gösteri düzenleme hakkına sahip görüşünü yazdı. (BBC, CNNTürk, EGP)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.