EnerjiManşet

Akkuyu’ya nükleerden önce güneş enerjisi girdi

0

Rusya’nın tasarladığı VVER-1200 reaktör tasarımının kullanılacağı santralın 50 yıl sonra ömrünü tamamlayacağını ama çevreye vereceği zararın geri dönülmeyecek kadar yıkıcı olacağını savunan Greenpeace, bölgeye nükleerden önce girerek halkı yanına çekti.

3 günlük eğitim verecekler

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çekmek ve nükleerin tehlikelerini anlatmak isteyen Greenpeace gönüllüleri, Akkuyu Nükleer Santralı’nın yapılacağı alanın 4 kilometre yakınındaki Büyükeceli Köy Camii’ne güneş enerji sistemi kurmaya başladı.

Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği (GENSED) ile işbirliği yapan çevre kuruluşu, güneş enerji sisteminin ne kadar kolay ve ekonomik olduğunu yöre halkına gösterdi. Cami cemaatine kullanılacak enerjinin nasıl elde edileceği yönünde bilgi verilirken, bölgede işsiz olan gençlere güneş enerjisi sektöründe iş bulmaları için 3 günlük eğitim sunulacak.

Nükleer santralda çalışma umudu olan işsiz gençlere, güneş enerji sistemi kurmayı öğreten Greenpeace ve GENSED, Büyükeceli beldesindeki genç nüfusuna bu sektörde nasıl iş bulabilecekleri konusunda da yardım edecek.

Greenpeace Proje Koordinatörü Alidost Numan, şunları söyledi: “Nükleer santral nedeniyle 20 yıldır ekonomik geleceği belirsizleşen halk, tek kurtuluşun santralda vasıfsız işlerde çalışmak olduğunu düşünüyor. Biz temiz enerji kaynaklarının kullanımıyla hem doğanın korunacağına hem de iş olanaklarının artacağına dikkat çekmek istedik.

Nükleer santral bölgede daha iyi iş olanaklarının önündeki en büyük engel. Son on yılda Almanya’da yenilenebilir enerji sahasında 340 bin kişiye yeni iş yaratıldı. Nükleerde ise sadece 30 bin kişi çalışıyor. Güneş enerjisi açısından Avrupa’nın ikinci en büyük potansiyeline sahibiz. Hükümet bu santral yerine güneş sistemlerine teşvik verse 120 bin kişiye temiz, vasıflı iş yaratılacağını hesaplıyoruz.”

Yöre halkı güneşi sevdi

“Akkuyu’da, gözden çıkarılmak istenen yer bence ülkemizin en güzel koyudur” diyen Büyükeceli Belediyesi Başkanı Mehmet Kale ise, şöyle konuştu: “Dünyada hiçbir gelişmiş ülkenin yanaşmadığı nükleer santralı yapmak doğru değil. Yabancı turist tatil yapacağı yörenin tüm özelliklerini öğrendikten sonra hareket eder. Bu santral başta Antalya, Adana olmak üzere tüm Akdeniz bölgesinin turizmini ve üretim pazarını etkileyecek. Bölgemize turist gelmeyecek, ürettiğimiz sebze meyve ve balığımız radyasyonlu diye tüketilmeyecek. 9 ay güneşin bulunduğu bir coğrafyada güneş enerjisinden faydalanmamak büyük kayıp. Kurulumu pahalı ama işletimi çok daha ucuz. Tabiatımızı yok ettirmek istemiyoruz, Rusya’ya bağlı bir santral bize büyük zarar vereceği için Greenpeace’in çabasına destek veriyoruz.” (Milliyet)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.