Kadın

Almanya’da 75 yıl sonra ilk kadın haham

0

Almanya’da 1935 yılından bu yana ilk kez bir kadın haham olarak atandı.

Ülkenin batısındaki liberal Oldenburg kabasından bu göreve seçilen Alina Treiger, 10 yıl önce Ukrayna’dan göç etmişti.

31 yaşındaki Alina Treiger’in haham olarak atanacağı başkent Berlin’deki törene, dünyanın dört bir yanından önde gelen hahamların yanı sıra, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da katılıyor.

Almanya’nın 75 yıl sonra ilk kadın hahamı olacak Alina Treiger, BBC’ye yaptığı açıklamada, tarihin ağırlığını omuzlarında hissetmediğini söyledi.

Yahudi Soykırımı’nın Almanya’daki Yahudilerin geçmişinin bir parçası olduğunu kabul eden Alina Treiger, gelecekte yapılabilecekler düşünüldüğünde, yaşananların kendisini körleştirmesine izin vermeyeceğini belirtti.

Ülkede Yahudi din adamlarının eğitiminden sorumlu haham olan Walter Homolka’a göre, Almanya, Doğu Avrupa’daki Yahudilerce “İsrail” olarak görülüyor.

Tek kadın haham toplama kampında öldürülmüştü

Almanya’nın daha önceki tek kadın hahamı Regina Jonas, 1944 yılında Nazilerin kontrolündeki Auschwitz Toplama Kampı’nda öldürülmüştü.

Regina Jonas, 1942’de gözaltına alınması sonrası önce Theresienstadt Toplama Kampı’na götürülmüş, daha sonra da 42 yaşında Auschwitz’deki bir gaz odasında yaşamını yitirmişti.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Yahudi Müzesi’nde bugün hala Regina Jonas’ın fotoğrafları bulunuyor.

Berlin’deki muhabirimimiz Steve Evans, Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası daha fazla Yahudinin Almanya’nın göç ettiğini, ülkede haham talebinin arttığını söylüyor.

Almanya’da bugün yaklaşık 200 bin Yahudi yaşıyor.

Bu kişilerin yarıdan çoğu ülkeye Berlin Duvarı’nın 1989’da yıkılması sonrası gelmişti.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.